Jos FBI saa tahtonsa läpi ja Apple joutuu luomaan takaovella varustetun iOS-version, saattaa tämä johtaa turvajärjestelmien kehittäneiden insinöörien massaeroon.

Apple on toistuvasti kieltäytynyt avustamasta Yhdysvaltain liittovaltion poliisia FBI:tä sen yrityksessä murtaa San Bernardinon terrori-iskussa menehtyneen epäillyn iPhone-älypuhelin. Kiista on kokenut matkan varrella useita juonenkäänteitä.

Eräs floridalainen sheriffi jopa lupasi lukita Applen toimitusjohtajan Tim Cookin selliin, mikäli yhtiö heittäytyisi hankalaksi.

FBI:llä saattaa kuitenkin olla edessään ylitsepääsemätön muuri, mikäli se aikoo saada Applen suostumaan vaatimuksiinsa ja luomaan takaovella varustetun käyttöjärjestelmäversion, jota Apple sarkastisesti kutsuu nimellä ”GovtOS”.

Jos tilanne käy liian tukalaksi, Applen iOS:n suojausmekanismeista vastuussa olevat insinöörit voivat jättää yhtiön vapaaehtoisesti. Tällöin Applella ei olisi mitään keinoa noudattaa oikeuden päätöstä ja luoda FBI:lle työkalut, joilla viranomaiset pääsisivät käsiksi salatun älypuhelimen sisältöön.

FBI:llä on kuitenkin varasuunnitelma tällaista skenaariota varten. Eräs vaihtoehto on vaatia oikeudelta iOS:n lähdekoodin luovuttamista, jolloin liittovaltion poliisin omat asiantuntijat voisivat luoda käyttöjärjestelmästä oman versionsa.

Tällaisen määräyksen antaminen on kuitenkin erittäin epätodennäköistä ja hankalaa, Softpedia kirjoittaa.