Matkapuhelimen käyttö EU:n alueella halpenee toukokuun alussa, kun uudet verkkovierailupalvelujen enimmäishinnat astuvat voimaan. Operaattori voi sen jälkeen veloittaa datasiirrosta enintään 0,05 euroa megatavulta (+alv). Vuonna 2017 roaming-maksujen pitäisi poistua täysin.

Valitettavasti tulevaisuus ei ole kuluttajan kannalta niin ruusuinen kuin voisi odottaa. Suomalaisista palveluntarjoajista ensimmäisenä omista, säädösten kanssa hinnaltaan linjassa olevissa aikeistaan tiedotti Elisa. Hinnanalennuksen ohessa operaattori kuristi datasiirron nopeuden etanamaiseen 0,25 megabittiin sekunnissa. Mikäli verkossa haluaa ajaa täyttä vauhtia, pitää maksaa esimerkiksi kahden gigatavun viikkopaketista 34,90 euroa.

Nopeuden kuristaminen on aiheuttanut jo ärtymystä. Ainakin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ehätti kommentoimaan Twitterissä, että tämä ei todellakaan ollut sopimuksen tarkoitus.

Miten käy netin neutraliteetin?

Sopimukseen on jäänyt myös muita mahdollisia porsaanreikiä. Esimerkiksi kaiken liikenteen yhtäläistä kohtelua koskevat pykälät on kirjoitettu niin avoimiksi, että tietoliikenteen aidon tasa-arvoisuuden säilymisestä on esitetty vahvoja epäilyjä.

Lisäksi vuoden 2016 loppuun mennessä määritellään ”kohtuullisen käytön raja”, jonka yli menevästä liikenteestä operaattorit ilmeisesti voivat laskuttaa.

Viestintävirasto jyrähti

Roaming-asetuksen noudattamista valvoo Suomessa Viestintävirasto. Mikrobitti tiedusteli viraston kantaa Elisan nopeusrajoitukseen torstaina 17.3. Tänään perjantaina Viestintävirasto julkaisi tiedotteen, jossa se kertoo selvittävänsä, onko Elisan toimintamalli asetuksen mukainen.

Markkinat-toimialan johtaja Johanna Juusela sanoo tiedotteessa, että virasto estää tarvittaessa Elisan esittämän muutoksen.

”Yleisesti tämän suuntaista kehitystä ja tiedonsiirtonopeuksien rajoittamista ei voi pitää suotavana”, Juusela toteaa.

Myöhemmin tänään DNA ja Sonera ehättivät kertomaan Helsingin Sanomille, että ne eivät aio hidasta nopeuksia kuten Elisa.

Vielä päivää aiemmin ne eivät suostuneet kommentoimaan nopeuksiaan koskevia suunnitelmia mitenkään, kun Mikrobitti niitä molemmilta tiedusteli.

Päivitys 18.3.2016 16:58. Vielä viime viikolla DNA piti mahdollisena käyttää samaa hidastusmenetelmää kuin Elisa. Yhtiön kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoi Tiville, että hän pitää Elisan mallia kuitenkin mielenkiintoisena: ”Kyllä sellaisia ajatuksia on ollut, mutta mikä se malli tulee olemaan, ei vielä tiedä. Tuo on yksi mahdollisuus.”