Onko puhelimestasi joskus loppunut virta, kun olet ollut Pokémon Go -jahdissa tai somettanut tavallista ahkerammin? Tehosyöpöt älypuhelinsovellukset ovat tehneet varavirtalähteistä suosittuja lisävarusteita, jotka pääsivät viime kesänä monin paikoin jopa loppumaan kaupoista.

Mikrobitti testasi suosituimmat varavirtalähteet, joiden ilmoitettu kapasiteetti on vähintään 10 ampeerituntia.

Mukana vertailussa olivat Biltema Powerpack, Clas Ohlson HTD23720, Fuj:tech PowerBlock Max, Huawei Power Bank AP007, Microsoft DC-34, Power+ Auto EPS, Varta Power Pack sekä Wave Power.

Parhaat pisteet, 74/100, sai Vartan laite. Varavirtalähteen arvion löydät täältä.

Kakkoseksi kiri Clas Ohlsonin varavirtalähde.

Kunniamaininnan sai Fuj:Techin laite. Verrattain edullisen varavirtalähteen arvion löydät täältä.

Pienen kapasiteetin varavirtalähde on ennen kaikkea elämänlanka, jolla hyytyneeseen akkuun saadaan tarvittaessa tekohengitettyä tarvittavat kymmenet prosentit. Testimme suuren kapasiteetin järkäleet ovat toista maata: ne tarjoavat puhelimille ja parhaimmillaan jopa tableteille useita täysiä latauksia, joten niiden avulla voi viettää pidemmänkin tovin sähköverkon ulottumattomissa.

Pitkiä latausaikoja

Varavirtalähteiden koko kasvaa melko suoraviivaisesti kapasiteetin myötä. 10–12 Ah:n laitteet mahtuvat vielä kohtuullisesti kookkaampaan taskuun, mutta suurimpien, 15–20 Ah:n virtapankkien kuljettaminen tapahtunee yleensä laukussa.

Power+ lisävirtalähde varavirtalähde
Virtaa kaikille. Power+ on todellinen monitoimikone. Sen haaroitetulla latauskaapelilla latautuvat myös uudet ja vanhat Applen laitteet ja jopa harvinaiset mini-usb-ladattavat laitteet. Lisäksi akkua voi käyttää auton apukäynnistämiseen, ja se todella toimii.

Kaikissa virtalähteissä Power+:aa lukuun ottamatta on kaksi usb-porttia, joten niillä voi ladata kahta eri laitetta samanaikaisesti. Vähintään toinen porteista pystyy kaikissa tapauksissa antamaan kahden ampeerin latausvirran, jolla puhelimet ja tabletitkin latautuvat nopeasti.

Testiin ei vielä ehtinyt yhtään usb-c-liitännällä varustettua virtalähdettä, jollaisella voi ladata myös uusia kevyitä läppäreitä. Tulevaisuudessa usb-c muuttunee ainakin suuremman kapasiteetin virtalähteissä vakiovarusteeksi.

Jopa sadan watin teholla lataamaan pystyvä usb-c olisi tervetullut myös varavirtalähteiden latausliitännäksi. Kaikki laitteet Power+:aa lukuun ottamatta latautuvat micro-usb-liitännän kautta korkeintaan noin kymmenen watin teholla.

Tämä tarkoittaa teoriassakin kapasiteetista riippuen 4–6 tunnin latausaikaa, mutta koska akut eivät pysty ottamaan varausta vastaan täydellä teholla koko latauksen ajan, ovat käytännön latausajat vielä paljon pidempiä.

Kapasiteetti jopa alle puolet ilmoitetusta

Ainoastaan Power+:n mukana tulee seinälaturi, muiden kanssa ainoastaan micro-usb-kaapeli. Siispä lataamiseen on käytettävä puhelimen tai tabletin laturiosaa.

On kuitenkin syytä varmistaa, että käytössä on kahden ampeerin virran antava laturi, sillä vanhempien puhelinten vain yhden ampeerin virralla toimivalla laturilla varavirtalähteen lataaminen kestää jopa yli vuorokauden.

Pystyvimmillä varavirtalähteillä lataa puhelinta jopa viidestä kuuteen kertaa ja tablettiakin pari kertaa.

Testin laitteiden mitatut kapasiteetit ovat parhaimmillaan ilahduttavan lähellä ilmoitettuja arvoja, mutta mukaan mahtuu myös melkoinen rimanalitus. Power+ pystyi mittauksessa toimittamaan keinokuormalle alle puolet ilmoitetusta varauksesta. Kaikki muut testin tuotteet selviytyivät mittauksista ilman ongelmia.

Ryhmän pystyvimmillä varavirtalähteillä lataa puhelinta sen akkukapasiteetista riippuen jopa viidestä kuuteen kertaa tai tablettia pari kertaa. Määrä riittää monille pitkään mökkiviikonloppuun tai vaikka pitkälle mannertenväliselle lennolle, jolla voi nauttia viihteestä tauotta.

Puhtaaksi hätäavuksi yllättävän akun loppumisen varalle kannattaa kuitenkin hankkia kapasiteetiltaan pienempi ja huomattavasti kevyempi varavirtalähde.

Varavirtalähde antaa mielenrauhaa. Päivää ei tarvitse suunnitella latausten ehdoilla, vaan luurin voi sujauttaa laukkuun latautumaan koska tahansa.

Koko testi kattavine taulukoineen ja tuotetietoineen julkaistu Mikrobitin numerossa 6/2016.