Ubuntu 16.10, lempinimeltään Yakkety Yak on nyt ladattavissa ilmaiseksi Ubuntun kotisivuilta. Uusi käyttöjärjestelmä tarjoaa muun muassa uusia sovellusversioita, Linux-ytimen 4.8 -version sekä testiversion uudesta Unity8-käyttöliittymästä.

Canonicalin kehittämää Ubuntua on pitkään syytetty pysähtyneisyydestä. Vaikka käyttöjärjestelmästä on julkaistu versioita mobiililaitteille ja esineiden internetiin, on työpöytäversio jätetty pitkälti oman onnensa nojaan. Tilanne on kuitenkin hiljalleen korjautumassa, ja Ubuntu 16.10 Yakkety Yak onkin Ubuntu-mittarilla mitattuna uudistunein käyttöjärjestelmä pitkään aikaan.

Ubuntu 16.10:n suurin uudistus on kokeellinen Unity8-työpöytäkäyttöliittymä sekä Mir-ikkunointipalvelin. Tähän asti Ubuntu on luottanut Unity 7.x:ään sekä Compiziin. Compiz ei ole Canonicalin käsialaa ja sen kehitys on jo pitkään ollut olematonta, joten vaihdolle oli tilausta.

Mir on täysin Canonicalin omaa käsialaa, ja valinta on kerännyt runsaasti kritiikkiä. Tarjolla olisi ollut lähes valmis Wayland-niminen ratkaisu, mutta Canonical halusi jääräpäisesti pitää kiinni omasta näkemyksestään. Eräs keskeinen syy tälle oli se, että Mirin ja Unity8:n avioliitto oli ehditty jo kuuluttaa kirkossa ja mobiililaitteissa.

Unity8-käyttöliittymää voi Ubuntu 16.10:n myötä kokeilla suoraan sisäänkirjautumisruudun kautta. Kyseessä on kuitenkin todellinen raakile, joka sopii tällä hetkellä lähinnä kokeilukäyttöön. Edes vanhemmat, Xorg-palvelimelle suunnitellut perinteiset Linux-sovellukset, kuten GIMP, eivät toimi suoraan Unity8:n ja Mirin kanssa, vaan niiden käyttöön täytyy ensin asentaa Libertine-hiekkalaatikko.

unity_login

unity_sovellukset

Ubuntu 16.10 Yakkety Yakille on tarjolla tukea seuraavan yhdeksän kuukauden ajan. Tästä johtuen kannattaa miettiä tarkkaan, kannattaako hyvin toimiva ja pitkään tuettu Ubuntu 16.04 LTS päivittää uudempaan Ubuntun väliversioon, jonka tietoturva- ja ominaisuuspäivitykset katkeavat jo ensi heinäkuussa. Ubuntu 16.04 LTS:n tukiaika jatkuu puolestaan vuoteen 2021.

Oletusarvoisesti pitkäaikaisesti tuetut Ubuntu-versiot antavat päivitysilmoituksen vain uudempaan lts-versioon. Koska Ubuntu 16.10 ei ole lts-versio, täytyy väliversioita vastaanottaakseen käydä ensin paketinhallinnan asetuksissa. Tämä onnistuu dash-valikon kautta valitsemalla Ohjelmistot & päivitykset > Päivitykset > Ilmoita uudesta Ubuntu-versiosta > Jokaisesta uudesta versiosta.

ohjelmistot_ja_paivitykset

Kun ohjelmistolähteet on asetettu tarjoamaan myös väliversioita, voidaan siirtyä itse päivitysprosessin pariin. Tämä onnistuu käynnistämällä Ohjelmistopäivitykset-sovellus (löytyy Unityn dash-valikosta hakusanalla updates).

Ohjelmistopäivitykset-sovellus käy läpi nykyiselle Ubuntu-versiolle tarkoitetut päivitykset. Mikäli järjestelmä on ajan tasalla, ei se tule niitä löytämään. Sen sijaan sovelluksen pitäisi ilmoittaa uuden Ubuntu-version olevan saatavilla.

uusi_ubuntu_saatavilla

Itse päivitysprosessi kestää tietokoneen teknisistä ominaisuuksista riippuen noin puolesta tunnista tuntiin. Lopuksi tietokone on käynnistettävä uudelleen.

Ennen päivitykseen ryhtymistä on kuitenkin tärkeää, että kaikki itselle elintärkeät tiedostot, kuten valokuvat, on varmuuskopioitu talteen jonnekin muualle kuin Linux-levyosioille. Esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle tai usb-muistitikulle. Päivityksen ei pitäisi ylikirjoittaa saati poistaa yhtään tiedostoa tai asetusta, mutta jotain voi aina mennä vikaan. Siksi varmuuskopioinnin tärkeyttä ei koskaan voida ylikorostaa.