Canonical tietää paremmin, millaista käyttöliittymää vapauteen ja käyttöliittymän muokattavuuteen tottuneet Linux-käyttäjät haluavat käyttää. Esimerkin tästä antoi Canonicalin Steven M. Webbin ylimielinen viesti Launchpad-bugifoorumilla.

Canonical päätti siirtää ikkunan hallintapainikkeet vasempaan reunaan Unity-käyttöliittymän julkaisun myötä vuonna 2011. Tämä aiheutti suurta närää Ubuntu-käyttäjien keskuudessa, ja yhä useammat halusivat siirtää painikkeet takaisin ”oikealle” paikalleen ikkunan oikeaan reunaan.

Canonical on kuitenkin ollut Unityn käyttäjäpalautteen suhteen uskomattoman ylimielinen. Se on antautunut suuren paineen alla vain pariin otteeseen. Esimerkiksi Ubuntu-käyttäjien kritisoima verkkohaku poistettiin oletuksena käytöstä Ubuntu 16.04 LTS:n myötä.

Monet pitivät toimintoa silkkana vakoiluominaisuutena, sillä haun tekeminen omalla tietokoneella lähetti hakutiedot (anonymisoituna) verkkojätti Amazonin palvelimelle, jotta käyttäjälle voitiin esittää hakuun sopivia tuotteita.

Vuosien varrella kritiikki ikkunoiden hallintapainikkeiden sijoittelua kohtaan kuitenkin vaimeni, sillä ne oli mahdollista siirtää takaisin kolmannen osapuolen työkalujen, kuten Unity Tweak Toolin, avulla. Ei kuitenkaan enää, OMGUbuntu-verkkosivusto kirjoittaa.

Lukuisat käyttäjät toivoivat Launchpad-alustan kautta mahdollisuutta säätää painikkeiden paikkaa. Canonicalin vastaus oli kuitenkin vähintäänkin ylimielinen.

”Ikkunan hallintapainikkeet ovat Unityssa vasemmalla. Kyseessä ei ole asetus, vaan kyse on siitä, mihin käyttöliittymäsuunnittelijat päättivät ne asettaa. Tämä ei tule muuttumaan”, kuuluu Webbin ylimielinen vastaus käyttäjien pyyntöihin.

Kyse saattaa olla myös siitä, että vaihtoehdon tarjoaminen tietäisi uutta ohjelmakoodia, joka taas täytyisi ottaa huomioon käyttöliittymää päivitettäessä, OMGUbuntu spekuloi.

Päivitys: Otsikkoa muutettu.