Ubuntu 17.04 Zesty Zapus hyvästelee swap-osiot muissa kuin lvm-asennuksissa.

Yhtenäisen swap-välimuistiosion sijasta Ubuntu 17.04 Zesty Zapus käyttää oletuksena swap-tiedostoja, jotka vievät suurimmillaan noin viisi prosenttia vapaasta levytilasta tai vaihtoehtoisesti korkeintaan kaksi gigatavua.

Canonicalin Dimitri John Ledkov kertoo muutoksesta blogikirjoituksessaan. Ledkov perustelee swap-osiosta luopumista sillä, että se on harvoin tarpeen, mikäli tietokoneessa on riittävästi keskusmuistia. Swap-osiolle tallennetaan myös avoimen istunnon sisältö, mikäli tietokone siirretään horrostilaan.

Swap-tiedostoja ei kuitenkaan käytetä, mikäli asennuksessa on valittu lvm-vaihtoehto (Logical Volume Manager). Swap-tiedostot ovat kuitenkin käytössä Ubuntun oletusasennuksessa.

Tärkeintä kuitenkin on se, että jonkinlainen sivutusosio on edelleen käytössä. Mikäli muisti loppuu kesken, käyttää käyttöjärjestelmä hitaampaa levytilaa välimuistina, johon se tallentaa tietoa. Jos swap-osiota ei ole ollut käytössä keskusmuistin loppuessa, on yleensä seurauksena tietokoneen virheilmoitus ja mahdollisesti myös tietojen menettäminen.

Myös Swap-osion koon muuttaminen jälkikäteen on yleensä hankala projekti, Ledkov muistuttaa.