Palkinto jaettiin tänä vuonna viidessä kategoriassa: vuoden sovellus, palvelu tai ilmiö; vuoden tietokone; vuoden pc-komponentti; vuoden tietoturvailmiö; sekä vuoden mobiililaite.

Vuoden sovellus, palvelu tai ilmiö: Beta.Suomi.fi

beta.suomi.fi

Beta.suomi.fi on iso askel siihen suuntaan, ettei viranomaisten kanssa tarvitse asioida enää virastoissa tai papereita lähetellen. Tavoite on saada kaikki valtion palvelut sähköisiksi vuoteen 2018 mennessä. Oli jo korkea aika edes vähän kirittää Viroa.

Pokémon Go sai kansan liikkumaan

Jotain mullistavaa tapahtui viime kesänä, kun Pokémon Go sai suomalaiset hetkessä liikkeelle tehokkaammin ja innostuneemmin kuin mihin kaiken maailman nuori suomi –projektit ovat pystyneet vuosien mittaan. Hauskinta ilmiössä on se, että kyse on pelistä, vaikka niitä on syytetty nuorten liikkumisesta. Päätön säntäily pokemonien perässä jatkuu edelleen.

Usb-c

Kunhan yhteensopivuusongelmat ratkaistaan, usb-c on pc-liitäntöjen uusi ja todennäköisesti pitkään hallitseva standardi. Samalla piuhalla siirtyvät niin lataukseen tarvittava sähkövirta, näytön kuva kuin kaikki muu data. Mikä parasta, liittimen voi tökätä paikalleen kummin päin tahansa.

Vuoden tietokone: Raspberry Pi 3

Raspberry Pi 3

Raspberry Pi -korttikoneita on myyty jo kymmenen miljoonaa kappaletta. Uusin kolmos-Raspi on edeltäjiään nopeampi ja ominaisuuksiltaan monipuolisempi Linux-tietokone, jonka käyttökohteissa vain mielikuvitus on rajana.

Fujitsu LifeBook U745

Tablettihuumasta huolimatta perinteiselle sylimikrolle on oma paikkansa. Fujitsu LifeBook U745 on työkalumainen teholäppäri, jonka komponentit ovat monesta nykyläppäristä poiketen vaihdettavissa ja päivitettävissä.

Lenovo Yoga 900S

Tasan kilon painoinen Lenovo Yoga 900S on mainio kosketusnäytöllinen reissuläppäri. Vaikka Yoga on todella kevyt ja ohut, akku kestää silti koko työpäivän.

Vuoden PC-komponentti: Nvidia GeForce GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1080

4k-näyttöjä on ollut markkinoilla jo vuosia, ja vihdoin kaupasta saa myös näytönohjaimen, jolla pelit pyörivät 4k-tarkkuudella. Nvidia GeForce GTX 1080:n tehot riittävät erinomaisesti myös virtuaalitodellisuuteen.

Intel Core i7-6950X

Kymmenytiminen Intel Core i7-6950X on markkinoiden tehokkain pc-suoritin. 6950X on nopeudeltaan aivan omassa luokassaan, ja niin on hintalappukin.

Samsung SSD 960 EVO

M.2-liitäntäiset pci express -ssd:t ovat hurjan nopeita, mutta myös hurjan kalliita. Poikkeuksen tähän muodostaan Samsung SSD 960 EVO, joka on huippunopea mutta silti maltillisesti hinnoiteltu. 

Vuoden tietoturvailmiö: Kyberturvallisuuskeskus, Cert

Kyberturvallisuuskeskus, Cert

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus tekee loistavaa työtä pitämällä kansalaiset ajan tasalla tietoturva-asioista. Nopeasti reagoiva Kyberturvallisuuskeskus neuvoo asiantuntevasti viimeisimpien uhkien välttämisessä. Erityiskiitoksen saa Kyberturvallisuuskeskuksen kansantajuinen opastus hyvistä tietoturvakäytännöistä.

IoT, eli sen turvattomuus

Esineiden internet on tullut viimeisen vuoden aikana voimalla koteihin. Nettiyhteys löytyy kohta jokaisesta kodinkoneesta, mutta tietoturvan kehitys ei ole pysynyt vauhdissa mukana. Tietoturvan heikko taso on noussut esiin viimeistään iot-laitteilla tehtyjen palvelunestohyökkäysten jälkeen. Nyt tarvitaan alalla ripeitä toimia.

Salaus massoille

Salattu ja helppokäyttöinen viestintä on tullut tänä vuonna massojen saataville. Automaattisen salauksen ansiosta yksityisyyden saavuttamiseen ei välttämättä tarvita laajaa teknistä osaamista. Hyvänä esimerkkinä on WhatsApp, joka toi salauksen miljardille käyttäjälleen.

Vuoden mobiililaite: OnePlus 3T

OnePlus 3T

OnePlus on todistanut, että huippuluokan älypuhelimen ei tarvitse olla kallis. Tuore OnePlus 3T tarjoaa käytännössä kaikki samat ominaisuudet kuin tuplasti kalliimmatkin laitteet ja jopa päihittää osan niistä. OnePlus 3T tarjoaa selvästi eniten vastinetta rahalle.

”Olemme ylpeitä siitä, että Mikrobitti on valinnut OnePlus 3T:n vuoden parhaaksi mobiili-laitteeksi. Olemme erittäin kiitollisia faneillemme, sillä Suomi on yksi tärkeimmistä markkinoistamme maailmassa. Yhteisö on kaiken tekemisemme keskipisteessä ja fanien palaute esimerkiksi tuotekehitykseen on auttanut meitä tekemään OnePlus 3T:stä juuri niin mahtavan puhelimen kuin se on. Odotamme menestyksen Suomessa jatkuvan yhdessä fanien ja partnreidemme kanssa myös vuonna 2017”, kommentoi voittoa OnePlussan liiketoiminnan kehitysjohtaja Juha Rytkönen.

Apple iPhone 7 Plus

Applen iPhone 7 Plus on huippuluokkaa niin suorituskykynSä, ominaisuuksiensa kuin akkukestonsakin puolesta. Se on todellinen tehokäyttäjän unelma, jolla hoituvat vapaa-ajan viihde sekä työasiat ilman nikottelua. Tuoreimman mallin tärkeimpiä uudistuksina ovat vedenkestävyys ja optisen zoomin tarjoava laadukas kamera.

Samsung Galaxy S7 edge

Samsungin Galaxy S7 edge on yksi älypuhelinten tyylikkäimpiä ja myös konepellin alla varustelu on kunnossa. Sivuilta kaartuva värikylläinen näyttö on kirkas ja laadukas. Hyvä akkukesto, suorituskyky ja vedenpitävyys ovat S7 edgen valtteja.