Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus opastaa yksityishenkilöitä pitämään huolta tietoturvastaan. Viranomainen esittelee näin tammikuun aluksi viisi yksityishenkilön yleisintä tietoturvauhkaa ja niihin viisi hyvää ratkaisua.

Ohjeet ovat poiminta tammikuun lopussa julkaistavasta ”Kyberturvallisuuden vuosi 2016” -katsauksesta.

Kyberturvallisuuskeskus nostaa esiin muun muassa huijaukset ja tilausansat. Näitä levitetään runsaasti muun muassa somessa ja sähköpostitse. Harkinta on aina paikallaan: mieti ennen kuin klikkaat, ja kysy tarvittaessa apua.

Kiristyshaittaohjelmat ovat nousseet viime vuosien aikana yhä suuremmaksi ongelmaksi. Huolimattomasti ladatusta tiedostosta saatu tartunta yleensä salaa tietokoneen tiedostot, minkä jälkeen vorot vaativat uhrilta lunnaita. Joskus niitä halutaan dollareina tai euroina, toisinaan vaikeammin jäljitettävinä bitcoineina.

Samaten kodin älylaitteet ovat muodostaneet aivan uuden uhan. Kodin langattomassa verkossa kiinni olevan laitteen tietoturva saattaa olla heikoissa kantimissa, ja hakkeri saattaa päästä käsiksi muihin tietoihin niinkin hullulla tavalla kuin jääkaapin kautta.

Hyvä salasanojen hallinta ja valppaus ovat avaimia hyvään tietoturvaan. Pidä huolta tunnuksistasi ja tiedä mitä klikkaat.

Top_5_uhat_ratkaisut_yksityishenkilot-2016
Kuva: Viestintävirasto, kyberturvallisuuskeskus © Viestintävirasto, kyberturvallisuuskeskus

 

Tietoverkkorikolliset väijyvät ihmismassoja ja uusi tekniikka tuo uusia haavoittuvuuksia. Myös yksityisyys digitaalisessa maailmassa on koetuksella. Kukin voi omalla toiminnallaan välttää ja estää tietoturvaloukkauksia, Viestintävirasto kehottaa.