Pieneksi someilmiöksi kesällä 2016 noussut ”Risumiehen” tapaus menee oikeuteen. Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnan syyttäjä Heidi Savurinne nostaa syytteen sekä risuja luontopolun varteen kärrännyttä miestä että videon kuvannutta henkilöä vastaan, Tivi kertoi tiistaina.

Kuvaajaa syytetään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Kyseessä on someilmiöiden kannalta mielenkiintoinen ennakkotapaus, arvelee Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

Mikäli kuvaaja saa jutussa tuomion, rikosvastuussa olisivat samalla kaikki videota levittäneet henkilöt.

”Tällöin levittäjä on rikosvastuussa samalla lailla kuin se, joka videon laittoi ensimmäisen kerran yleisön saataville”, Salokangas toteaa.

YouTuben ja Facebookin kaltaiset palvelut täyttävät yleisön saataville saattamisen tunnusmerkit. Samoin esimerkiksi WhatsAppissa levitetystä kuva- ja videomateriaalista on aikaisemmin menty oikeuteen.

Hakusanalla ”risumies” YouTube antaa yli 8000 vastausta.

”Minulle on kuitenkin jäänyt epäselväksi, että mikä se yksityiselämää loukkaava tieto tässä tapauksessa on”, Salokangas pohtii. ”Kyseessä on rajanvetotapaus. Aion varmasti katsoa tämän jutun loppuun asti.”

Kaikki video- tai kuvamateriaali ei loukkaa yksityiselämää, vaikka sen julkaisemiseen ei olisi varta vasten lupaa kysyttykään. Videolla Risumies muun muassa kiroilee, minkä lisäksi kuvassa näkyy hänen autonsa rekisterinumero. Kyseessä on kuitenkin julkinen paikka ja video on kuvattu kamera esillä.

Kunnianloukkaussyytteitä on nostettu muun muassa tapauksissa, joissa oppilaat ovat esimerkiksi salakuvanneet koulutunnilla raivostunutta opettajaa. Tällöin raskauttavaa on ollut muun muassa opettajan nimittely.

Salokankaan mukaan yksityiselämää loukkaavaa voisi olla myös muun muassa toisen kuvaaminen alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena tai esimerkiksi alasti.

”Varovainen saa kuitenkin olla, jos esiintyy julkisella paikalla”, Salokangas varoittelee.

Lähde: Tivi