Apple I -tietokoneen merkitys yrityksen historiassa tekee siitä teknologiahistorian arvokkaimpia laitteita, vaikka laitteen käyttöarvo nykypäivänä onkin mitätön.

Harvinainen Apple I täydennettynä alkuperäisillä asiakirjoilla mukaan luettuna koneen alkuperäisillä käyttöohjeilla on menossa huutokauppaan Saksassa toukokuussa ja siitä odotetaan jopa 300 000 euron hintaa. Asiasta kirjoittaa Cult of Mac -nettisivusto.

Team Breker -huutokauppa, joka isännöi Aucton of First -tilaisuutta 20. toukokuuta, kutsuu laitetta ”parhaiten säilyneeksi esimerkiksi Apple-1 tietokoneesta, joka on ilmestynyt markkinoille”. Se tulee myyntiin suoraan alkuperäiseltä omistajaltaan, tietokoneinsinööriltä Berkeleystä Kaliforniasta.

Voittaneen tarjouksen tekijä saa koneen lisäksi omikseen alkuperäiset käyttöohjeet Apple I:n emolevyn kytkentäkaaviot ja muistiinpanoja puhelinkeskusteluista koneen omistajan ja Applen perustajan ja yhtiön ensimmäisen tietokoneen suunnittelijan Steve Wozniakin välillä.

Kone on listattu numerolla 14 Willegal’s Apple I -rekisteriin. Auction Team Breker -huutokauppa odottaa, että voittajahuuto nousee 180 000 ja 300 000 euron välille.

Summa on varsin huomattava laitteesta, joka tuli alun perin vuonna 1976 myyntiin noin 760 eurolla. Arvoa kasvattaa se, että laite oli Applen ensimmäinen myyntiin tullut tietokonemalli.

Niitä tehtiin aikoinaan vain 200 kappaletta, mikä tekee koneesta nykypäivinä äärimmäisen harvinaisen.

Kirjoittaja: Erkka Pärssinen