Hollantilainen kuluttajajärjestö Consumentenbond varoittaa Windows 10 Creators Updateen piilotetusta vivusta, joka mahdollistaa kohdennetun mainonnan.

Consumentenbondin mukaan Windows 10 Creators Updaten asetuksiin on piilotettu mainoksiin liittyvä asetus, jonka saa esiin vain kikkailemalla. Kyseinen asetus mahdollistaa sovellusehdotusten esittämisen käyttäjälle perustuen tämän aiemmin käyttämiin sovelluksiin.

Käytännössä siis Windows 10 seuraa, millaisia sovelluksia käyttäjä tietokoneelleen asentaa ja tarjoaa ehdotuksia sen perusteella.

Asetus on mahdollista ruksia pois käytöstä, mutta käyttäjän täytyy ensin ymmärtää viedä hiiren osoitin ruudun oikeaan laitaan, jotta sivupalkki tulee näkyviin. Tämän jälkeen täytyy rullata asetussivun alalaitaan, josta kyseinen asetus löytyy. Oletusarvoisesti se on käytössä.

Microsoft vastaa Consumentenbondin kritiikkiin toteamalla, että kyseessä on Windows 10:n esiversion ominaisuus, ja että yhtiö työskentelee jatkuvasti parantaakseen asiakkaidensa yksityisyyttä, Softpedia kirjoittaa.

Microsoft on kerännyt runsaasti kritiikkiä Windows 10:een pultatuista mainostoiminnoista, joita yhtiö itse kutsuu nimellä ”vinkit, vihjeet ja ehdotukset”. Käyttöjärjestelmän esittämät mainokset on mahdollista kytkeä helposti pois Windows 10:n asetuksista.

Consumentenbond kuitenkin tähdentää, että Microsoftilla on vain vähän aikaa jäljellä korjata Creators Updaten yksityisyysasetukset. Lisäksi mainokset mahdollistavan asetuksen tulisi järjestön mielestä olla selvästi näkyvillä.