Verkkokauppa on ilmeisen tuottoisaa puuhaa ja vielä tuottoisammaksi se käy, kun myy varastettua tavaraa – ainakin jos ei jää kiinni. Yhdysvaltalainen rikollisrengas ehti PCWorld-verkkosivuston mukaan tienata ennen kiinni jäämistään reilut 12 miljoonaa dollaria eli 11 miljoonaa euroa myymällä vähittäiskaupoista varastettua elektroniikkaa ja mustepatruunoita.

Amazonin ja eBayn välityksellä tehdystä kyseenalaisesta kaupankäynnistä syytetään kymmenkuntaa epäiltyä, New Yorkin oikeuskansleri Eric Schneiderman kertoi keskiviikkona.

64-vuotiaan Richard Rimbaughin väitetään johtaneen toimintaa yli 20 vuoden ajan. Hän rekrytoi vähittäiskaupoista tavaroita varastaneita ihmisiä kaikiaan 28 osavaltiosta.

Rimbaughin ja hänen varasliigansa väitetään lähtevän viikoittain varastamaan uusia kauppatavaroita, joihin kuului Schneidermanin mukaan myös tietokoneohjelmistoja.

Operaatio on järjestetty tiukasti. Liigan jäsenille annettiin yksityiskohtaiset kartat vähittäiskaupoista sekä mittatilaustyönä tehdyt liivit, joihin varastetut tavarat kaupoissa pakattiin. Lisäksi rosvot käyttivät erityisiä elektronisia laitteita uloskäyntien tallentavien hälytysten deaktivoimiseen ja turvahenkilöstön salakuuntelemiseen.

Varastetun tavaran luettelointia ja lähettämistä hitamaan Richard Rimbaugh loi yrityksen nimeltä American Media Soft, jota hän hoiteli New Yorkin asunnostaan, väittää Eric Schneiderman. Yhtiö näyttää myös saaneen hyviä arvioita tuhansilta Amazonin ja eBayn käyttäjiltä.

Rimbaugh maksoi rosmomiehistölleen 30–50 prosenttia varastetun tavaran vähittäishinnasta. Hän myönsi henkilöstölleen myös luottokortteja työmatkakulujen kuten lentojen, vuokra-autojen sekä hotellien maksamiseksi.

Yhdysvaltojen poliisi on takavarikoinut liigan jäljiltä yli 5 300 varastettua elektronista laitetta ja mustepatruunaa sekä rahaa yhtensä 7,7 miljoonan dollarin edestä epäiltyjen kodeista ja tileiltä.

Epäiltyjä on syytetty lahjonnasta, rahanpesusta ja varastetun tavaran hallussapidosta. Jokainen vastaaja voidaan tuomita 8–25 vuoden vankeuteen, jos heidät todetaan syyllisiksi.

Erkka Pärssinen