Spotify on pitänyt tähän asti tiukasti kiinni linjastaan, että kaikki palvelun musiikki on tarjolla sekä maksaville asiakkaille että ilmaiskäyttäjille. The Vergen mukaan asiaan on tulossa muutos, kun Spotify neuvottelee parhaillaan uusiksi umpeutuvia lisenssisopimuksia suurien levy-yhtiöiden kanssa.

Kuukausia jatkuneet neuvottelut ovat vielä kesken, mutta osapuolet ovat raportoidusti päässeet jo sopimukseen siitä, että osa musiikkisisällöstä rajoitetaan ilmaiskäyttäjien ulottumattomiin.

Neuvotteluissa ovat mukana alan kolme jättiä Universal, Sony Music ja Warner, jotka kaikki omistavat 9to5Macin mukaan pienen osuuden Spotifystä.

Useat artistit ja levy-yhtiöt ovat viime vuosina vaatineet, että heidän musiikkinsa pitäisi tarjota eksklusiivisesti vain maksaville asiakkaille. Soptifyn vastaus on ollut kieltävä, ja vuonna 2014 esimerkiksi Taylor Swift veti tuotantonsa pois palvelusta protestina. Vastarintaliike on kiihtynyt entisestään vuonna 2016, kun muun muassa RihannanKanye WestinDraken ja Beyoncén kaltaiset artistit ovat julkaisseet uutuuksiaan aluksi Spotifyn sijasta ekslusiivisesti Apple Musicissa ja Tidalissa.

Spotifyn karkottamat megatähdet eivät ainakaan vielä ole hyydyttäneet käyttäjämäärien kasvua, sillä yhtiö ilmoitti maaliskuun alussa saavuttaneensa 50 miljoonan maksavan asiakkaan rajapyykin. Apple Music tulee toistaiseksi kaukana perässä 20 miljoonalla maksavalla tilaajallaan. Rap-artisti Jay Z:n luoman Tidalin käyttäjämäärien on puolestaan arvioitu liikkuvan enintään muutamissa miljoonissa.

Mukavista käyttäjämääristä huolimatta Spotifylla on suuria ongelmia saada käännettyä liiketoimintaansa voitolliseksi, kuten kirjoitimme helmikuussa. Levy-yhtiöiden kanssa tällä hetkellä voimassa olemat sopimukset ohjaavat muhkeat 55 prosenttia Spotifyn liikevaihdosta tekijänoikeuksien haltijoille.

Nyt Spotifyn tähtäimessä ovat huomattavasti edullisemmat sopimusehdot, mihin liittynee myös päätös heikentää ilmaiskuuntelijoiden oikeuksia.