Fanit vaativat vetoomuksen avulla Canonicalia valitsemaan KDE-työpöytäympäristön Gnomen sijaan.

Canonicalin Mark Shuttleworthin päätös hylätä Unity-käyttöliittymän kehitys tuli monille shokkina. Vielä vähemmän Ubuntun faneja tuntuu tyydyttävän päätös siirtyä takaisin Gnomen käyttöön.

Gnome-työpöytäympäristö on kerännyt runsaasti kritiikkiä siitä, että sen kehitys on lähes yhtä yksinvaltaista kuin Unityn aiemmin. Vanha ”vitsi” kertoo, että Gnomen jokaisesta uudesta versiosta poistetaan ominaisuuksia, jotka ovat olleet tarjolla aiemmissa versioissa.

Erityisen hyvin tämä näkyy Nautilus-tiedostoselaimessa, jonka aiempi ominaisuuspaljous on kuihtunut olemattomiin. Nykyisellään Nautilus on vain raakile entisestään, ja tiedostoselaimesta puuttuu lisäksi paljon perustoimintojakin, kuten mahdollisuus luoda uusia tiedostoja kontekstivalikon kautta.

Lisää kierroksia pannuun lisäsi Shuttleworthin ilmoitus, jonka mukaan Ubuntu tulee tarjoamaan sellaisen Gnome-kokemuksen, jollaisen sen kehittäjät haluavat tarjota. Käytännössä siis Canonical ei aio puuttua Gnomen ulkonäköön tai ominaisuuksiin juuri lainkaan.

Gnome-päätös onkin saanut innokkaimmat KDE-työpöytäympäristön fanit pullikoimaan vastaan. KDE-käyttäjien mukaan Ubuntun tulisi valita työpöytäympäristö siitä syystä, että se tarjoaa muokattavamman ympäristön kuin Gnome. KDE-yhteisöä kehutaan myös avoimemmaksi ja vastaanottavaisemmaksi kuin Gnome-yhteisöä.

Allekirjoituksia on kertynyt viiden päivän aikana reilut 320 kappaletta. OMGUbuntu-verkkosivuston tavoittama Ubuntu-kehittäjä myöntää vetoomuksen tarkoittavan hyvää, mutta ei usko sen vaikuttavan Canonicalin ja sen nokkamiehen päätökseen tulevan Ubuntu 18.04 LTS:n oletustyöpöytäympäristöstä.