Rakenna itse ja opi! Mikrobitissä 4/2017 rakennetaan autoilijan avuksi älykäs parkkikiekko. Valmis ohjelmakoodi ja itse tehdyn kotelon 3d-malli on ladattavissa tältä sivulta. Ja itse asiassa hieman enemmänkin! Latasimme sivulle nimittäin myös omat laajemmat testeissä käyttämämme ohjelmakoodit!

Kokonaisuuteen kuuluu yhteensä neljä koodilistausta. Koodit majailevat Mikrobitti-rakentelijan Gist-sivulla täällä. Ohjelmalistaukset löytyvät myös tämän artikkelin lopusta.

Parkkikiekon 3d-malli
Lataa parkkikiekon kotelon 3d-malli tästä ja tulosta haluamallasi tulostimella. 3d-tulostimettomien kannattaa etsiä lainalaitetta esimerkiksi kirjastoista tai kouluilta. Koteloinnin voi työstää myös esimerkiksi sopivasti läpikuultavasta pleksilasista. 3d-Malli on tehty ilmaisella Autodeskin 123D Design -sovelluksella.

parking_ring.ino
Tämä on lehdestä tuttu parkkikiekon koodi täydellisenä. Tällä koodilla saat parkkikiekon henkiin ja parkkisakot ovat vain haalea muisto lapsuudesta..

Ennen koodin lataamista muista laittaa kello oikeaan aikaan DS1307RTC-kirjaston esimerkkikoodilla nimeltään SetTime. Sen löydät DS1307RTC-kirjaston asennuksen jälkeen Arduinon esimerkeistä.

Muista tarkistaa myös koodilistauksen LED_OFFSET, joka ilmaisee kello 12 paikan.

accelerometer_test_with_buttons.ino
Baanalle, paikallisen Lidlin pihaan, baanalle, paikallisen K-marketin pihaan, baanalle…!

Tälle koodille on kertynyt kilometrejä, nimittäin tämän koodin mittausten avulla on suunniteltu parkkikiekon pysähtymisen tunnistamisen koodi. Koodi tulostaa sarjaporttiin kiihtyvyysmittaukset suoraan analogipinnistä luettuna, mutta myös G-voimina laskettuna.

Lasten iloksi kokonaisG-voima näkyy myös ledirenkaassa. Ei muuta kuin iskän jarruja kokeilemaan. Kuka saa kovimmat voimat!

police_light.ino
Yksinkertainen testikoodi, jolla voi kokeilla ledirenkaan toimivuuden. Toimii myös lasten poliisileikeissä.

serial_influx_bridge.py
Mittauksissa käytetty python-skripti, jolla voit lukea tietokoneella kiihtyvyystesterin lukemat sarjaportista eteenpäin. Me luimme ne InfluxDB-nimiseen aikasarjatietokantaan, mutta ehkä sinä haluat kirjoittaa ne tiedostoon!

Parkkikiekon ohjelmakoodi: