Karvan verran alle 200-sivuinen Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut (2017) on Annakaisa Kultiman ja Jouni Peltokankaan hienoilla nostoilla varustettu kokoelmateos, joka tarjoaa monipuolisen näkökulman suomalaiseen pelihistoriaan, myös niihin vähemmälle huomiolle jääneisiin edustajiin.

Suomalaista pelihistoriaa käsitellessä ja siitä puhuessa menestyspelit kuten Angry Birdit ja Max Paynet hallitsevat keskustelua. Pelikulttuuriimme kuuluu kuitenkin valtava määrä hyvin merkittäviä pelejä, jotka ovat jääneet unohduksiin esimerkiksi pienen levikkinsä tai kiistanalaisen aihealueensa takia.

Suomalaiset pelit eivät ole myöskään pelkästään digitaalisia – pesäpallo, sisällissotaa käsittelevä lautapeli ja radiossa pelattava roolipeli ansaitsevat myös omat sivunsa teoksessa.

Kirja on painettu mattapintaiselle paperille ja teksti on hieman tavallista suurempaa, joten luettavuus on hyvä myös hieman vanhemmankin lukijan hyppysissä.

Hienot nostot

Yhteensä viisikymmentä erilaista peliä esittelevä Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut aloittaa räväkästi vuodesta 1918. Ytimekkäästi nimetty lautapeli ”Punaisten ja valkoisen taistelu Suomessa 1918” julkaistiin hämmentävästi vain muutama kuukausi sisällissodan päättymisen jälkeen. Sota viihteellistettiin ja tuotteistettiin siis aikana, jolloin punaiset sotavangit viruivat vielä valkoisten vankileirillä.

Kirjan kuudesta ”Näkökulmia”-nimellä otsikoidusta nostosta ensimmäinen käsittelee kyseisen lautapelin historiaa. Näkökulmat ovat muutenkin hienosti valittuja ja niissä ääneen pääsevät Supercellin sijaan Åkesoftin kaltaiset pienet, mutta suomalaisen pelikulttuurin kannalta olennaiset ja kiistanalaiset tahot.

Esille pääsevät myös osallistavana radiokuunnelmana 90-luvulla pyörinyt Lohikäärmepuu ja interaktiiviset tv-pelit. Viimeisenä pelinä kirjaan pääsi jo kansainvälistäkin huomiota kerännyt ”Suomisimulaatio” My Summer Car. Pelien historiaa löytyy siis lähes 100 vuoden ajalta.

Kahvipöydälle tai museoon

Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut on toiminut pohjana Tampereen Vapriikkin perustetussa Pelimuseossa ja sopii siten erinomaisesti hyväksi johdannoksi kaikille kyseisestä näyttelystä kiinnostuneille. Suurin osa kirjassa esitellyistä peleistä on tavalla tai toisella läsnä myös museossa.

Opus sopii myös erinomaiseksi keskusteluherättäjäksi vaikkapa 70- tai 80-luvun lapsen kahvipöydälle, sillä monet esitellyistä peleistä tuovat muistoja mieleen Suomi-pelien ensimmäiseltä kultakaudelta.

Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut muistuttaa myös nimeään myöten siitä, että pelihistoriamme kaupallisia megamenestyksiä ovat edeltäneet hyvin moninaiset vaiheet ja vielä moninaisemmat digitaaliset- ja ei-digitaaliset tuotokset.

– Matti Isotalo

 

Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut

Annakaisa Kultima & Jouni Peltokangas
Julkaisija: Mediamuseo Rupriikki

Painettu: Eräsalon kirjapaino 2017