Ihanteellinen kannettava tietokone olisi ohut ja kevyt, mutta silti kestävä ja tukevarakenteinen. Akku kestäisi helposti koko päivän kohtalaista käyttöä tai pari päivää satunnaisella käytöllä.

Suorituskykyäkin pitäisi piisata kaikkeen Excel-taulukoista ja nettisurffailusta kuvankäsittelyyn.

Mikrobitti testasi uusimmassa numerossaan kaikista ohuimmat ja kevyimmät huippuläppärit. Mukana ovat HP Spectre x360, Lenovo Yoga Y910, Asus ZenBook 3, Dell XPS 13 12-in-1, Acer Swift 7, Apple Macbook, Fujitsu Lifebook U727, Asus ZenBook UX410, Samsung Galaxy TabPro S ja DeeQ YCA3Ultrathin.

Ohuita ja kevyitä premium-läppäreitä voidaan kutsua kannettavien kuninkuusluokaksi, jossa valmistajien tekniset ratkaisut muodostavat selviä eroja laitteiden välillä. Ohuimmissa läppäreissä kannettavuuden eteen on jouduttu uhraamaan esimerkiksi suuri osa liitännöistä.

Testin kevyimmät laitteet, Apple MacBook ja Asus ZenBook 3, painavat vain 900 grammaa. Useimpien muiden kohdalla viisari värähtää noin 1,1–1,4 kiloon.

Voittajaksi nouseva HP Spectre x360 on akkukestoltaan ja suorituskyvyltään ohutkannettavien kärkeä, mutta kaikkein ohuimmiksi ja kevyimmiksi viilattuihin läppäreihin verrattuna HP Spectressä yhtä vaikuttavan kokoinen.

Testin perusteella valinta ei ole helppo. Ohutläppäriostoksille suuntaavan on tehtävä kompromissi tai pari, täydellistä unelmien sylimikroa ei kaupoista löydy. Vaikka laitteiden tekniset tiedot ovat samankaltaisia, joukossa on silti selvästi eri käyttötarkoituksiin sopivia läppäreitä.

Koko testi luettavissa uusimman Mikrobitin paperilehdestä sekä digiversiosta.