Android-käyttöjärjestelmä on suunniteltu toimimaan arm-suoritinarkkitehtuuriin perustuvissa laitteissa, mutta siitä on myös useita x86-suorittimille tarkoitettuja käännöksiä. Niistä elinvoimaisin on Androidin avoimen lähdekoodin komponentteihin perustuva Android-x86. Virallinen julkaisu on edennyt versioon 6.0, mutta saatavilla on myös kehittäjille suunnattu versio esiversio 7.0:sta.

Androidin asennus pc:hen ei ole yhtä helppoa kuin useimpien nykykäyttöjärjestelmien. Esimerkiksi levyn osiointi ja bootloaderin valinta on tehtävä käsin. Ohjeita seuraamalla asennus kuitenkin onnistuu niin pöytäkoneeseen, tablettiin kuin virtuaalikoneeseenkin.

Koska Android-x86 ei sisällä Googlen suljetun lähdekoodin osia, siitä puuttuu monia Android-laitteissa yleensä olevia ominaisuuksia. Niistä suuren osan saa käyttöön asentamalla Googlen Play-sovelluskaupan ja keskeiset Google-sovellukset.

Versio 6.0 on ilahduttavan vakaa ja sovellusten toimivuus hyvä. Sen sijaan 7.0-esiversio kaatuu esimerkiksi kotinäyttöön siirtyessä tai avaamalla uuden välilehden selaimeen.

Android ei ole oikein kotonaan perinteisessä tietokoneessa: kosketusnäytöille optimoidun käyttöliittymän tökkiminen hiirellä tuntuu auttamatta kömpelöltä. Android-laitteisiin tottuneelle lapselle se voisi kuitenkin tarjota eräänlaisen pehmeän laskun tutustua ”oikeisiin tietokoneisiin”. Tosin vielä parempi tutustuttamisalusta on Android-x86:een pohjautuva Remix OS, jonka käyttöliittymää on viritetty tietokonemaisemmaksi.

Android-x86:n luontevin käyttötarkoitus on tehottoman, käyttöjärjestelmänsä painolastin alla yskivän Windows-tabletin käyttiksen vaihto täysin kosketuskäytölle optimoituun, kevyempään vaihtoehtoon.

Android-x86 6.0 ja 7.0

Mikä Vakaasti toimiva Android pc:lle

Www android-x86.org

Hinta Ilmainen