Ubuntu 17.10 on ensimmäinen ”oikeasti uusi” Ubuntu-versio pitkään aikaan. Unity-käyttöliittymä on vaihtunut Gnome-työpöytäympäristöön.

Lokakuussa julkaistavaan Ubuntu 17.10:een on luvassa runsaasti uudistuksia. Monet ehtivät tottua vuosien varrella vain vähän – jos laisinkaan – uudistuvaan Ubuntuun. Varsinainen muodonmuutos on kuitenkin luvassa, sillä Canonicalin nokkamies Mark Shuttleworth ilmoitti taannoin, ettei Unityn kehitys ole taloudellisesti kannattavaa ja siksi siitä luovutaan.

Tavallinen Ubuntu 17.10 toimitetaan varsin perinteisellä Gnome-työpöytäympäristöllä varustettuna, Canonicalin Ken VanDine vahvistaa OMGUbuntulle. VanDine on työskennellyt Canonicalilla kahdeksan vuoden ajan. Tällä hetkellä hänen toimenkuvaansa kuuluu sujuvan Unity > Gnome -siirtymän varmistaminen.

VanDinen mukaan Ubuntu 17.10:een ei ole luvassa uutta teemaa tai kuvakkeita, joskaan hän ei sulje pois mahdollisuutta, että Ubuntu saisi uuden ilmeen seuraavaan lts-versioon mennessä. Ubuntu 18.04 LTS on luvassa ensi huhtikuussa.

VanDine vahvistaa aiemmat tiedot, joiden mukaan muutoksia Gnomeen tehdään hyvin maltillisesti. Tällä hetkellä Canonicalin suunnitelmissa on tarjota mahdollisesti joitain tarpeellisimpia lisäosia valmiiksi suoraan paketista. Tätä varten yhtiö kaipaa kuitenkin palautetta yleisöltä.

Gnomen versio on toistaiseksi mysteeri, mutta VanDine toivoo, että Ubuntu 17.10 voitaisiin toimittaa Gnome 3.26:lla varustettuna. Taustateknologiasta vastaa Wayland Compizin siirtyessä historiaan.

Ubuntu 17.04:stä päivittäville Ubuntu 17.10 toimitetaan kuitenkin Unitylla varustettuna, joten Gnome on aivan aluksi vain vaihtoehtoinen työpöytäympäristö. Oletusarvoiseksi työpöytäympäristöksi se on kuitenkin tarkoitus muuttaa Ubuntu 18.04 LTS:ään mennessä.