Nokia-nimen lisensoineen HMD:n ensimmäinen puhelin Nokia 6 on tukevasti alemman keskitason Android-luuri, joka kilpailee erityisesti hinnalla ja myös Nokia-nostalgialla. Mikrobitti testasi laitteen tuoreimmassa numerossa.

Ulkoasultaan Nokia 6 on moitteeton, vaikka estetiikka onkin peräisin parin vuoden takaa. Yhdestä alumiinipalasta jyrsitty laite on tukeva mutta riittävän kevyt ja ohut. Pienempikätisille Nokia 6 voi olla iso, vaikka 5,5 tuumaa onkin nykymittapuulla keskikokoa.

Kohtuullisesti toimiva sormenjälkitunnistin on sijoitettu kotinäppäimeen laitteen etupuolelle. Sen ympärillä ovat kapasitiiviset ohjausnäppäimet, jotka nekin ovat konseptina vanhahtava muiden valmistajien ja Googlen siirryttyä pääasiassa virtuaalisiin näppäimiin.

Testaamamme Nokia 6 on jo viime vuoden lopussa julkistettu Kiinan markkinoille tarkoitettu malli. Kiinalaisversio ei sisällä oletuksena lainkaan Google-sovelluksia eikä Googlen verkkokauppaa. Myöhemmin Suomessakin myyntiin tuleva malli on sen sijaan täysin Google-yhteensopiva.

Käyttöjärjestelmänä on tuore Android 7.1.1, jonka ulkoasua HMD on muokannut omanlaisekseen. Muokkaukset rajoittuvat pääaasiassa grafiikkaan, esimerkiksi kuvakkeisiin. Oletuksena pois päältä olevan sovellusvalikonkin saa käyttöön asetuksista.

Globaalisti myyntiin tulevassa mallissa HMD on luvannut käyttää puhdasta Androidia, jota yhtiö aikoo päivittää samassa tahdissa Googlen kanssa.

Kompromisseja on tehty

Näytön laadussa HMD ei ole pihistellyt. Täysteräväpiirtotarkkuus on näytön kokoon nähden riittävä ja kirkkaus yltää tasolle, jota harvemmin näkee tämän hintaluokan puhelimissa.

Täysin ilman kompromisseja Nokia 6:n halpa hinta ei ole mahdollinen. Yksi isoimmista puutteista on selvästi mopoluokkaan osuva Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri.

Hyötykäyttöä mittaavassa PCMark-testissä sekä pelinopeutta mittaavissa testeissä Nokia 6 jää jonkin verran jälkeen muiden valmistajien suunnilleen samanhintaisista Android-puhelimista, mutta ero ei ole merkittävä.

Kiinamallissa tallennustilaa on kuitenkin merkittävästi enemmän kuin lähes kaikissa muissa saman hintaluokan puhelimissa, Suomessa myyntiin tulevassa mallissa keskusmuistia ja tallennustilaa on vähemmän kuin testaamassamme mallissa.

Akkukesto on keskitasoa, mutta sisäkäyttöön sopivalla vakioidulla kirkkaudella monet samanhintaiset verrokit päihittävät sen. Akku latautuu micro-usb-liitännän kautta, eikä laite tue pikalatausta, mikä on ikävä puute.

Nokia 6:n kompromissit on toteutettu sopivissa kohdissa. Näyttö on älypuhelimen tärkeimpiä mutta usein aliarvostettuja ominaisuuksia. Sen HMD on hoitanut hyvin. Suorituskykyä ei peruskäyttäjän edullisissa luureissa tarvitakaan valtavasti.

Jos HMD pitää lupauksensa nopeista ja kuukausittaisista käyttöjärjestelmäpäivityksistä sekä muokkaamattomasta Androidista, Nokia 6 saattaa olla hyvä valinta perustason älypuhelinta kaipaavalle. Se kuitenkin nähdään vasta myöhemmin. Ensin HMD:n on saatava luurit markkinoille. Yhtiö on luvannut tehdä sen ensimmäisen vuosipuoliskon aikana eli kesäkuuhun mennessä.

Testi julkaistu tuoreimmassa Mikrobitissä. Juttu luettavissa Mikrobitin paperilehdestä sekä digiversiosta.

Nokia 6 (Kiina-versio)

Ominaisuudet

Android 7.1.1 -puhelin 5,5” 1080 × 1920 px lcd-näytöllä. Qualcomm Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri, 1,4 GHz 4-ydin Cortex-A53, Adreno 505 -grafiikkapiiri. 4 Gt keskusmuisti, 64 Gt tallennustila, microsd-muistikorttipaikka. 2,4 ja 5,0 GHz 802.11ac wlan. 3000 mAh akku. 16 Mpx ja 8 Mpx kamerat.

Mittaustulokset

Suorituskyky välttävä

Akkukesto tyydyttävä

6 h 5 min näytön täydellä kirkkaudella

9 h 30 min 200 cd/m² -kirkkaudella

Näyttö oikein hyvä

Kirkkaus 535 cd/m²

Kontrastisuhde 1070:1

Värintoisto 99,2 % sRGB:stä

Mitat ja paino

154 × 76 × 7,9 mm, 169 g

Hinta

230 € (globaali malli)

Arvosana 3/5

Hinta-laatusuhde 4/5

Hyvää Hyvin varusteltu

Huonoa Heikko suorituskyky

Pointti Edullinen puhdas Android