Suomen pc-markkinat saavat uuden kilpailijan heinäkuussa, kun verkko- ja mobiililaitteistaan tunnettu Huawei julkaisee täällä ensimmäisen pc-läppärinsä. Aiemmin yrityksellä on ollut tarjolla 12-tuumainen Matebook-hybridi, nyt saataville tulee täysiverinen Matebook X -läppäri.

Ars Technica on jo saanut uutuuslaitteen käsiinsä. Sivusto kuvailee läppäriä ”Windows-pc:n hintaisena koneena Applen designilla”, mutta toteaa laitteen olevan silti hintava. Kahtena versiona tarjottavan laitteen ohjehinnat ovat Suomessa 1399 ja 1649 euroa.

Ensimmäisen sukupolven hybridiläppäri Matebookia kuvailtiin tehokkuudeltaan kehnoksi koneeksi, jossa oli huono akkukesto ja taipumus ylikuumentumiseen. Uuden Matebook X:n todetaan olevan toista maata.

Matebook X tulee tarjolle kahtena versiona: harmaana ja ruusukultaisena i5-suorittimella, 8 gigatavun keskusmuistilla ja 256 gigatavun ssd-levyllä varustettuna versiona, sekä ruusukultaisena i7-suorittimella, 8 gigatavun keskusmuistilla ja 512 gigatavun ssd-levyllä varustettuna versiona. Kone tulee Suomessa tarjolle viimeistään heinä-elokuun vaihteessa.

Ars Technica arvioi, että laitteen ulkonäköön on lainattu paljon aineksia Applen MacBookilta. Suora kopio laite ei ole. Matebook X on 12 mm paksu, MacBook X taas 11,04 mm paksu. Huawein laite on hieman MacBookia painavampi ja siinä on kaksi usb-c-liitäntää, kun MacBookissa on vain yksi.

Virtanäppäimessä on mukana sormenjälkilukija, joka saa kiitosta, samoin kuin hyvä näppäimistö. Laitteen trackpad-hiiri taas saa risuja, sillä siinä on pieni viive. Akkukesto ei ole paras mahdollinen. Lisäksi 4 gigatavun keskusmuisti tuntuu vähäiseltä määrältä tämän tason kevytläppärille.

Geekbench 4:n testissä Matebook X pärjää hyvin ja päihittää uuden MacBookin lähes joka osa-alueella. Laite häviää muutamalla osa-alueella esimerkiksi Galaxy Bookille.