Uusimmat ohutläppärit lähestyvät jo yhden kilogramman ja yhden senttimetrin haamurajoja. Pikkukoneissa on kuitenkin tehty kompromisseja käytettävyyden ja akkukeston suhteen.

Mikrobitin ja Tivin yhteistoimitus laittoi vastakkain viime vuoden MacBookin sekä kaksi Windows-läppäriä: Dell XPS 13 2-in-1 -mallin sekä Fujitsu Lifebook U727:n.

Keväällä julkaistun laajemman ohutläppäritestin voit lukea Mikrobitistä.

Applen MacBook Air loi ilmestyessään uudenlaisen sylimikrokategorian, johon perinteiset pc-valmistajat vastasivat Intelin ultrabook-konseptin mukaisilla läppäreillään.

Sitä mukaa kuin suoritintekniikka on kehittynyt, ohutläppäreistä on tullut entistä ohuempia ja kevyempiä: MacBook Airin seuraaja MacBook on vain reilun sentin paksuinen ja alle kilon painoinen. Kilpailijoiden ohutläppärit eivät nekään ole paljoa painavampia tai paksumpia.

Ohueen runkoon ei mahdu kovin suurikapasiteettista akkua. Vaikka ohutläppäreiden suorittimet ovat erittäin vähävirtaisia, vaatimattoman akkukapasiteetin takia niiden käyttöaika yhdellä latauksella on perinteisiä läppäreitä heikompi. Tyypillinen viiden kuuden tunnin akkukesto kevyessä käytössä riittää kuitenkin moneen tarpeeseen.

Tehoissa jäädään jälkeen

Myöskään suorituskyvyltään ohuen ohuet kannettavat eivät vastaa järeämpiä serkkujaan. Ohutkoneissa suorittimena on tyypillisesti Intelin kaksiytiminen mobiiliprosessori, joko perinteinen Core i -sarjalainen tai selvästi vähävirtaisempi Core m -sarjalainen, joita Intel on tosin ruvennut kaupittelemaan järeämpien suorittimien tapaan myös Core i -mallinimillä.

Vähävirtaisimmat Core-suorittimet eroavat järeämmistä erityisesti kellotaajuuksiltaan ja virrankulutusluokaltaan (tdp-arvo, thermal design power). Lyhytkestoisessa rasituksessa kellotaajuudet vastaavat järeämpiä suorittimia, mutta vähänkään pidempikestoisessa rasituksessa virrankulutusrajat tulevat vastaan, jolloin kellotaajuutta leikataan radikaalisti ja suorituskyky laskee selvästi.

Ohuuden kääntöpuolena on myös käytettävyyden heikkeneminen. Ohueen runkoon ei saa yhtä suurella liikeradalla varustettua näppäimistöä, eivätkä myöskään kaikki tarpeelliset liitännät mahdu enää läppärin kylkeen. Liitäntäongelmaa voi onneksi kiertää sovittimien avulla, mutta jatkuvasti ethernet-verkkoa tai vga-näyttöliitäntää tarvitsevaa jatkuva johdonpätkien kanniskelu rupeaa tympimään – ja adapteri saattaa unohtua matkasta juuri silloin, kuin sitä todella tarvitsisi.

Näppäinten liikeradan lyhyys ei välttämättä ole ongelma, jos läppärin runko on tarpeeksi jäykkä ja näppäintuntuma tymäkämpi. Silti paljon kirjoittavalle ohutläppärit eivät ole ensisijaisia vaihtoehtoja, vaikka ohutläppärin näppäimistöllä kirjoittaakin selvästi mieluummin kuin kosketusnäytöllä tai tabletin näppäimistökuorella.

Tämän testin laitteista napakin näppäimistö on Fujitsu Lifebook U727:ssä, josta löytyy testin muista laitteista poiketen myös ethernet-verkkoliitäntä sekä vga-liitin projektoreja ja näyttöjä varten, ilman erillisten sovittimien tarvetta. Nämä ominaisuudet näkyvät laitteen paksuudessa: liki parisenttisenä se on joukon pulskin.

MacBook (2016)

Tähdet 4/5

Hinta: 1 500 €

+ Ohut ja kevyt

+ Akkukesto

– Rajalliset liitännät

– Hidas suoritin

Pieni ja kevyt MacBook on ennen muuta liikkuvan työntekijän valinta. Kirkkaudelta ja kontrastilta perushyvän näytön tarkkuus on etenkin kokoon nähden huippuluokkaa.

MacBook on vajaan millin Delliä ohuempi, mutta painoero on yli 300 grammaa. Prosentuaalisesti suurella erolla on merkitystä kun konetta kantaa yhdessä kädessä palaverista toiseen.

Keveydestään huolimatta MacBookin akku kestää kevyessä käytössä ja sisäkäyttöön sopivalla kirkkaudella lähes tunnin toiseksi sijoittuvaa Delliä pidempään. Akkukeston kääntöpuolena on muitta vaatimattomampi edellisen sukupolven Core m3 -suoritin. Sen suorituskyky on joukon matalin niin silkkaa vääntöä mittaavissa testeissä kuin pidempiaikaista hyötykäyttöäkin mittaavissa testeissä.

Toinen ohuuden kääntöpuoli on äärimmilleen pelkistetty porttivalikoima. Mac-Bookissa on kuulokeliitännän lisäksi vain yksi usb-c-liitäntä, jota käytetään kaikkeen latauksesta näytön liittämiseen. Käytännössä ratkaisu vaatii sovittimen hankkimista ja kuljettamista mukana, jos portilla haluaa tehdä samalla kertaa muutakin kuin ladata akkua. Harmillisesti liitäntä ei tue Thunderbolt 3 -laitteita.

Näppäimistön tuntuma on ällistyttävän hyvä laitteen ohuuden huomioiden. Lyhyestä liikeradasta huolimatta näppäimistöstä kuuluu tyydyttävä napse eikä metallirunko jousta kiivaammallakaan kirjoittajalla. Tasohiiri on todella tarkka ja mukava käyttää.

Dell XPS 13 2-in-1

Tähdet 4/5

Hinta: 2 100 €

+ Hyvä akkukesto

+ Erinomainen näyttö

+ Nopea ssd-levy

– Ohuuden aiheuttamat kompromissit

Dell XPS 13:a näyttävin piirre on sen lähestulkoon kehyksetön näyttö. 3200×1800 tarkkuus on enemmän kuin riittävä, ja lisäksi näyttö on kuvanlaadultaan erinomainen. Näyttö on myös selvästi testijoukon kirkkain, joten kuva näkyy ongelmitta tarvittaessa myös ulkona.

1,2-kiloisessa ja 14 milliä paksussa XPS 13:ssa on kapasiteetiltaan testijoukon niukasti suurin akku, jonka avulla laite jaksaa kevyessä käytössä tunnin verran Lifebookia pidempään, mutta ei silti yllä MacBookin tasolle. Akkukestoa siivittää vähävirtainen Core i7-7Y75 -suoritin.

Virtapihiydestään huolimatta XPS 13 on lähes yhtä suorituskykyinen kuin Fujitsu. Isompikokoinen Lenovo päihittää kuitenkin molemmat. Arkikäyttöä sujuvoittaa nopea pci express -väyläinen ssd-levy.

Sutjakkaan runkoon on mahdutettu kaksi usb-c-liitäntää, joista toinen tukee myös Thunderbolt 3:a ja toinen displayportia. Muut liitäntätarpeet on hoidettava sovitinkaapeleiden tai telakan avulla.

Vaikka Dell XPS 13 on ohut ja kevyt laite, sen näppäimistö on yllättävänkin mainio. Runko ei jousta näppäimistön alla ja näppäinten tuntuma on selkeä, vaikkakaan ei aivan yhtä napakka kuin Lifebookissa. Tasohiiri toimii tarkasti myös nopeissa pyyhkäisyissä, mutta erillisiä painikkeita hiiressä ei kuitenkaan ole. Kosketusnäyttö toimii erinomaisen tarkasti ja kääntyy laitteen selkärangan ympäri, jolloin XPS:ää voi käyttää myös tablettimaisesti.

Fujitsu Lifebook U727

Tähdet 4/5

Hinta: 1 800 €

+ Liitännät ja ominaisuudet

+ Suorituskyky

– Muita paksumpi

– Vaatimaton näyttö

Fujitsu Lifebook U727 on kolmikosta selvästi työkalumaisin, mutta sekin on silti vain 1,2 kilon painoinen. Muita paksumpi runko mahdollistaa vga-, displayport- ja ethernet-liitännät, mitkä testin muista laitteista puuttuvat. Lifebookissa on myös sormenjälki- ja älykortinlukijat.

19 millimetriä paksun koneen runko joustaa näppäimistön alla jonkin verran, mutta kirjoitustuntuma on testikolmikosta napakin. Verrokeista poiketen tasohiiressä on lisäksi erilliset näppäimet, mikä helpottaa käyttöä. Hiireke toimii muuten tarkasti, mutta nopeimmissa pyyhkäisyissä se vetelee mutkia suoriksi. Kosketusnäyttöä Lifebook U727:ssä ei ole.

Näyttö on Lifebookissa kokonaisuuden heikoin osa. 12,5-tuumainen täysteräväpiirtonäyttö on kuvanlaadultaan kolmikon vaisuin. Kuva on muihin verrattuna haalea, sillä kontrastisuhde jää muita pienemmäksi, ja Lifebook pystyy toistamaan vain noin kaksi kolmasosaa sRGB-väristandardin määrittämästä värialasta. Kirkkaudeltaan ruutu on perustasoa. Taustavalon puhti riittää myös kirkkaammassa sisävalaistuksessa käytettäväksi.

Ruudun täydellä kirkkaudella akku kestää kevyttä käyttöä vajaat viisi tuntia, ja näyttöä himmentämällä käyttöaikaa tulee vajaan tunnin verran lisää. Akku on muista poiketen myös itse vaihdettavissa. Akkukesto on hyvä ottaen huomioon laitteen keveyden ja kohtalaisen suorituskyvyn. Telakointiportti pohjassa on työkäyttäjälle mukava lisä.

Lähde: Tivi