Vedenkestävyys alkaa olla lippulaivapuhelimissa perusominaisuus. Ja hyvä niin, sillä suojaamattomalle puhelimelle jo pelkkä vesisade voi olla liikaa, vessanpönttöreissusta puhumattakaan.

Mikrobitti testasi kesäkuun numerossa vedenkestävät puhelimet.

Mukana testissä olivat Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZ Premium, LG G6, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia XZ, Sony Xperia XZs, Apple iPhone 7, Samsung Galaxy A3 sekä Samsung Galaxy Xcover 4.

Suomessa vedenkestäviä puhelimia on myynnissä vain muutamalla valmistajalla. Esimerkiksi Suomen-markkinoista nopeasti osuutta vallanneen Huawein sekä toisen kiinalaisvalmistaja ZTE:n valikoimiin ei kuulu vedenkestäviä puhelimia.

Vesitiiviiden markkinat ovat pääosin Applen, Samsungin ja Sonyn hallussa. Myös HTC:n uunituore U11 on vedenkestävä, mutta se ei tähän testiin ehtinyt ponnisteluistamme huolimatta.

Vedenkestävyys ei välttämättä näy hinnassa. Testissä on mukana myös kolme lippulaivoja edullisempaa mallia 270–400 euron hintaluokasta. Erityisesti tässä hintaluokassa vedenpitävyys on edelleen harvinaista, etenkin kun alan edelläkävijä Sony on osittain luopunut halvempien malliensa vedenpitävyydestä.

Puhelimet saaviin

Testasimme vedenpitävyyttä upottamalla testin laitteet metrin syvyiseen vesiastiaan tunniksi. Kaikki puhelimet selvisivät tästä moitteetta, uiskentelu ei aiheuttanut yhteenkään puhelimeen näkyviä tai muutoin havaittavia ongelmia, vaikka sukellusreissu kestikin pidempään mitä valmistajat lupaavat.

Vedenpitävyys on kuitenkin ensisijaisesti suoja, ei lupaus puhelimen toimivuudesta veden alla.

Lisäksi kannattaa olla tarkka takuusta: esimerkiksi Applen takuu ei kata iPhonejen vesivahinkoja lainkaan, ei edes makean veden aiheuttamia vahinkoja. Yhdenkään valmistajan takuu ei kata suola- tai kloorivettä.

Vedenpitävällä puhelimella olisi kiva ottaa kuvia merenelävistä sun muista vesipedoista, mutta useimmilla testin laitteista tämä jää vain haaveeksi: yhdenkään puhelimen kosketusnäyttö ei toimi veden alla.

Testin voittaja on selvällä erolla Samsung Galaxy S8. Tyylikkään ulkoasun lisäksi siinä on arvioijien mukaan kaikki, mitä parhaan mahdollisen puhelimen haluava tällä hetkellä voi kaivata. Huono sormenjälkilukija on ikävä kauneusvirhe, jonka kanssa kuitenkin oppii elämään. Halvemmat Galaxyt saivat nekin kiitosta.

Pisteissä toiseksi sijoittuu Sony Xperia XZ Premium, joka ei kuitenkaan tarjoa erityisesti vastinetta rahalle. IPhone 7 ei ollut kaikilta ominaisuuksiltaan täysin vertailukelpoinen Androidien kanssa.

Koko testi luettavissa Mikrobitin uusimmasta numerosta, joka on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.