WannaCry-kiristyshaittaohjelman saastuttamat yli 300 000 tietokonetta saattavat muuttaa asetelmia Münchenin kyllä-vai-ei-leikissä. Paikallinen vihreä puolue varoittaa, että olisi kovin omituinen päätös korvata turvallinen ja vakaa käyttöjärjestelmä hakkereiden ykköskohteella.

München on pitkään ollut avoimen lähdekoodin airut. Sittemmin Linuxin voittokulun ylle on kaupungissa kerääntynyt mustia pilviä. Pitkään toteutettu ja lopulta valmiiksi saatu siirtymäprojekti Windowsista Linuxiin on ollut tarkoitus kumota. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä lopullista päätöstä.

Kaupungin it-pomon mukaan mitään pakottavaa teknistä tarvetta Windows 10:lle ei ole, vaan kyseessä on tunteeseen perustuva poliittinen päätös. Ubuntuun perustuva LiMux-käyttöjärjestelmä on palvellut hyvin, Fossbytes kirjoittaa.

Paikallinen vihreä puolue kuitenkin muistuttaa, että Windowsiin siirtymisessä on vakavia riskejä, kuten äskettäin vapaana riehunut WannaCry-kiristysohjelmaepidemia osoitti. WannaCry iski paikkaamattomiin vanhempiin Windows-versioihin. Pahiten sen aiheuttamista tuhoista kärsi Windows 7 -tietokoneet.

”On erityisen tärkeää huolehtia siitä, että pidämme vastaavanlaisen hyökkäyksen riskin mahdollisimman pienenä”, vihreät muistuttavat.

Tällä hetkellä Münchenin kaupunginhallitus selvittää kaupungin työntekijöiden käyttämien, korvaavien Windows 10 -ohjelmistojen kehitykseen kuluvaa aikaa. Vasta selvityksen valmistumisen jälkeen on asiasta tarkoitus suorittaa lopullinen päätösäänestys.