Windows 10:sta löytyy lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia, joista monet käyttäjät eivät tiedä lainkaan. CNET kertoo seitsemän kikkaa joilla etenkin useampaa sovellusta samanaikaisesti käyttävät parantavat Windowsin käyttömukavuutta merkittävästi.

1. Jaa ruutu helposti kahtia

Kohdistus on Windows 10:n ominaisuus, jolla käyttäjä voi näppärästi jakaa näyttöalueen kahteen samankokoiseen ikkunaan. Riittää, kun tarraa yhdestä ikkunasta kiinni ja liikuttaa kursorin jompaankumpaan työpöydän laidoista. Tämän jälkeen Windows 10 automaattisesti muuttaa sovelluksen täyttämään puolet näyttöalasta.

Sen jälkeen Windows 10 näyttää muut käytössä olevat ikkunat pienempinä ikkunoina jäljelle jääneellä näytön puoliskalla. Selkeästä näkymästä on helppo valita se toinen ikkuna jonka haluaa täyttämään sen toisen puoliskan ruudusta.

Kohdistus on erittäin kätevä ominaisuus siihen, kun haluaa nopeasti jakaa näyttötilan esimerkiksi selaimen ja Netflixin välillä.

2. Jaa ruutu näppärästi neljään osaan

Kulmakohdistus on ominaisuus joka tekee saman tempun kuin tavallinen Kohdistus, mutta neljännesosalle ruutua. Tällä metodilla käyttäjä voi todella vaivattomasti jakaa ruudun neljään samankokoiseen palaseen ja valita mitkä sovellukset niissä pyörivät.

Kulmakohdistus ja Kohdistus ovat erittäin tehokkaita ja nopeita keinoja saada paljon informaatiota samalle näytölle ilman, että ikkunoita tarvitsee käsin säätää oikean kokoiseksi.

3. Vaihda sovelluksesta toiseen Tehtävänäkymän kautta

Tehtävänäkymä loihtii esiin pikaesittelyn kaikista avoimista ikkunoista ja käytössä olevista sovelluksista. Siinä missä perinteinen Alt + Tab -näppäinyhdistelmä vaihtaa kätevästi nykyisestä ikkunasta edelliseen aktiiviseen ikkunaan ja taas takaisin, Tehtävänäkymä on vaivaton konsti löytää lukuisista avonaisista ikkunoista se oikea.

Tehtävänäkymän saa esiin painamalla Windows + Tab -näppäinyhdistelmää tai klikkaamalla kolmea lomittaista ruutua esittävää ikonia tehtäväpalkin vasemmasta alanurkasta.

4. Luo useampi työpöytäkokonaisuus

Virtuaalinen työpöytä on Windows 10:n ominaisuus, jolla voi luoda useampia työpöytäkokonaisuuksia. Se on erittäin hyödyllinen ominaisuus silloin, kun haluaa säilyttää yhden tai useamman ikkunakokonaisuuden ehjänä – ikkunoiden venkslaamisen sijasta voi vain vaihtaa yhdeltä työpöydältä toiselle.

Virtuaalinen työpöytä on kätevä erityisesti silloin, kun näyttö on pieni, esimerkiksi vain pienen kannettavan ruutu. Pikkuiselle näytölle kun ei montaakaan sopivan kokoista ikkunaa mahdu, joten virtuaalityöpöydät ratkaisevat ongelman särmästi.

Virtuaalisia työpöytiä luodaan Tehtävänäkymän oikeasta alakulmasta, ja niistä toiseen voi siirtyä joko Tehtävänäkymän kautta tai painamalla näppäinyhdistelmää Windows + Ctrl + nuolinäppäin oikealle tai vasemmalle.

5. Kiinnitä sovelluksia Tehtäväpalkkiin

Suosikkisovelluksia ei tarvitse metsästää aina käynnistysvalikosta tai työpöydän sekamelskasta. Niiden käynnistyspainikkeen voi nimittäin kiinnittää Tehtäväpalkkiin, josta se löytyy jatkossa nopeasti.

Kun haluttu sovellus on käynnissä, sen ikoni ilmestyy Tehtäväpalkkiin ruudun vasempaan alakulmaan. Kun ikonia klikkaa oikealla hiirennapilla avautuu pieni valikko, jonka alaosasta löytyy komento Kiinnitä tehtäväpalkkiin.

Tämän jälkeen sovelluksen saa käyntiin ikonia klikkaamalla.

6. Vieritä ikkunoiden näkymää, vaikka ne eivät olisikaan aktiivisia

Tämä kätevä ominaisuus antaa käyttäjän vierittää yhden ikkunan näkymää hiiren rullan avulla, vaikka aktiivinen ikkuna olisikin jokin toinen. Tämä on erittäin hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi silloin, kun yhdessä ikkunassa lukee referenssimateriaalia ja toisessa ikkunassa kirjoittaa tekstiä.

Ominaisuuden pitäisi olla käytössä automaattisesti, mutta sen saa kytkettyä päälle ja pois menemällä Asetukset > Laitteet > Hiiri ja kytkemällä päälle ylälaidasta löytyvän Vieritä epäaktiivisia ikkunoita -namiskan.

7. Minikokoinen videosoitin

Tämä viihteen nauttijan kannalta ilahduttava ominaisuus tuli Windows 10:een keväällä julkaistun Creators Update -päivityksen myötä. Se nostaa pienen, vapaasti sijoitettavan videoikkunan muiden ikkunoiden päälle, jolloin käyttäjä voi katsoa viihdettä samalla, kun hän työskentelee.

Mini-video toimii myös Skypen kanssa, jolloin videopuhelut pysyvät jatkuvasti näkyvillä, vaikka käyttäjä sukkuloisi ikkunasta toiseen.

Ominaisuuden saa kytkettyä päälle ikonista, joka löytyy sovelluksen oikeasta ylänurkasta.

Lähde: Tivi