Android-haittaohjelma CopyCat tarttui Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan yli 14 miljoonaan puhelimeen. 8 miljoonassa puhelimessa haitake onnistui hankkimaan pääkäyttäjän oikeudet., joiden avulla se voi ottaa laitteen haltuunsa ja tehdä sillä, mitä haluaa. Valtaosa tartunnoista tapahtui Kaakkois-Aasiassa.

Haittaohjelma välitti uhrien puhelimille sinnikkäitä mainoksia ja sovelluksia, minkä avulla se teki sievoisen tilin: arviolta jopa 1,5 miljoonaa dollaria kahdessa kuukaudessa.

Keitä tekijät ovat, se on yhä tietoturva-ammattilaisten mukaan epäselvää.

Haittaohjelma levisi nopeimmin jo vuoden 2016 huhti-toukokuussa. Check Point sanoo kertoneensa Googlelle sen toimintatavasta tämän vuoden maaliskuussa. Google sai levityskampanjan aisoihin, mutta on mahdollista, että CopyCat-tartunnan saaneita puhelimia on edelleen käytössä.

Mainoshaittaohjelmat eivät vaikuta kovin vaaralliselta uhalta käyttäjän kannalta. Check Point kuitenkin varoittaa, että ohjelmat voivat pääkäyttöoikeuksin varastaa tietoja laitteelta ja myydä ne ulkopuolisille tahoille. Saastunut laite voi myös avata hyökkääjille ovet yrityksen verkkoon.
Lähde: Tivi