Venäjä ja Kiina aikovat kieltää VPN-yhteyksien käytön. Valtiot varaavat itselleen suuremman näkyvyyden kansalaisten tiedonsiirtoon verkossa, kertoo The Register.

Venäjällä lakialoitteessa vaaditaan, että verkkoliikenteen välityspalvelujen pitää noudattaa valtion antamaa kiellettyjen sivustojen listaa ja estää pääsy näille sivuille. Duuma on yksimielisesti hyväksynyt kieltolistaa noudattamattomien Tor-verkon ja VPN-palvelujen toiminnan kieltävän lakialoitteen ensimmäisellä tarkastelukierroksella.

Aloitteen hyväksyntää edelsi turvallisuuspalvelu FSB:n johtajan Alexander Bortnikovin pitämä tunnin mittainen alustus asiasta. Osallistujat eivät saaneet kerta, mitä suljettujen ovien takana heille kerrottiin.

Kiinassa vastaavat lait säädettiin jo kesäkuussa ja niitä on alettu nyt panna toimeen. VPN-palvelujen pitää hakea toiminnalleen lisenssi, jonka saa, jos estää pääsyn hallituksen vaatimille sivuille.

Venäjällä on valmisteilla myös toinen lakialoite, joka koskee mobiiliteleoperaattoreita. Sekin läpäisi käsittelyssä ensimmäisen käsittelyn. Operaattorien pitää aloitteen mukaan tunnistaa käyttäjät ja estää heidän viestintänsä, jos viranomaiset niin vaativat. Lisäksi viranomaisten pitää pystyä lähettämään viestejä kaikille käyttäjille tarpeen vaatiessa.

Lain rikkomisesta yritys voi saada 14 500 euron sakot.

Lähde: Tivi