Tietokoneiden käytössä yleisimpiä ärsytyksen aiheita on tahmaava toiminta. Suorituskykyä saa kuitenkin optimoitua yksinkertaisilla ja helpoilla tempuilla, joiden vaikutus on parhaimmillaan todella merkittävä.

Computer World keräsi yhteen kuusi simppeliä kikkaa, jolla Windows 10 -käyttöjärjestelmästä karistetaan karstat pois.

1. Vaihda virrankäyttöasetuksia

Jos olet kytkenyt Windowsissa virransäästösuunnitelman päälle, se hidastaa tietokoneen suorituskykyä. Vaihda asetuksista Paras suoritusteho tai Tasapainotettu, niin kone saa lisää tehomehua toimintaansa. Tämä tietysti kasvattaa tietokoneen sähkönkulutusta. Löydät asetukset täältä:

Asetukset > Järjestelmä > Virta ja lepotila> Virran lisäasetukset > Luo virrankäyttösuunnitelma

2. Estä turhia ohjelmia käynnistymästä automaattisesti, kun Windows 10 käynnistyy

Yksi tyypillinen syy Windowsin hyytymiselle on lukuisat sovellukset, jotka käynnistyvät automaattisesti joka kerta, kun Windowsin käynnistää. Suurinta osaa näistä sovelluksista ei päivittäisessä käytössä tarvitse, ja ne voi huoletta kytkeä pois päältä.

Käynnistä Tehtävienhallinta painamalla pohjaan Ctrl + Shift + Esc. Jos se avautuu pienessä ikkunassa, sen vasemmasta alanurkasta löytyy Lisätietoja, jota klikkaamalla avautuu täysi näkymä.

Valitse ylälaidasta Käynnistys-välilehti. Tämä näyttää kaikki ne ohjelmat jotka starttaavat Windowsin käynnistämisen yhteydessä. Jos listassa näkyy sovelluksia joita ei Windowsin käytössä jatkuvasti tarvitse, estä niitä käynnistymästä automaattisesti painamalla sovelluksen nimeä oikealla hiirennapilla ja valitsemalla Poista käytöstä.

Tämä ei poista itse ohjelmaa tai estä sen toimintaa täysin. Se ainoastaan estää sovellusta käynnistymästä omin avuin. Ne voi siis tarvittaessa käynnistää myös jälkikäteen. Tällä tavalla ei siis saa tietokonettaan rikki.

3. Kytke tarpeettomat visuaaliset kikkailut pois päältä

Windows 10 näkee paljon vaivaa sen eteen, että se näyttäisi katsojan silmään mahdollisimman kauniilta. Käyttönopeuden kannalta nämä efektit ovat kuitenkin pelkästään hidasteita, ja etenkin vanhemmilla koneilla niiden tuoma taakka on melkoinen.

Varjostukset, animaatiot ja muut visuaaliset vinkeydet voi kytkeä pois Suorituskykyasetuksista. Saat ne esiin käynnistämällä Asetukset ja kirjoittamalla hakukenttään ”Säädä Windowsin”, jolloin se tarjoaa vaihtoehdoksi ”Säädä Windowsin ulkoasua ja suorituskykyä”.

Tämä avaa Suoritukykyasetukset-valikon, josta voi ruksia miten paljon haluaa Windowsin käyttävän resursseja silmäkarkin luomiseen.

Paras suorituskyky painottaa nimensämukaisesti suorituskykyä eli kytkee kaikki herkut pois päältä. Jos kuitenkin haluaa jättää edes jotain kaunista efektiä jäljelle, voi kytkeä käsin ne eniten suoritustehoa vaativat kilkkeet pois. Ne ovat

  • Animoi ikkunoiden pienentäminen ja suurentaminen
  • Animoi ikkunoiden sisällä olevat ohjausobjektit ja elementit
  • Häivytä valikkokohteet valinnan jälkeen
  • Näytä valikkojen avaamisefektit
  • Näytä työkaluvihjeiden avaamisefektit
  • Näytä varjot ikkunoiden alla
  • Tehtäväpalkin animaatiot

4. Pistä Windowsin vianmääritys töihin

Windows 10:n sisäinen vianmääritystyökalu on kätevä väline suorituskykyongelmien etsimiseen ja ratkomiseen. Vianmäärityksen saa käynnistettyä kirjoittamalla Asetukset-ruudun hakukenttään Vianmääritys.

Esiin tulevan valikon kohdasta Järjestelmä ja suojaus valitaan Suorita ylläpitotehtäviä, joka käynnistyessään poistaa tiedostoja joita ei enää tarvita, ja etsii tietokoneen toiminnasta ongelmakohtia.

5. Vilkaise Resurssienvalvontaa

Toinen näppärä Windows 10 -työkalu on Resurssienvalvonta. Sen saa käynnistettyä Asetukset-ikkunasta kirjoittamalla hakukenttään Valvontatyökalut, jonka kautta löytää monta hyödyllistä huoltotyökalua.

Listasta löytyvä Resurssienvalvonta päästää tarkkailemaan mihin kaikkeen Windows 10 resurssejaan upottaa. Se kerää tietokoneesta tietoa noin minuutin verran ja näyttää ne käyttäjälle selkeästi jaoteltuina palasina.

Näistä oleellisimpia on Varoitukset-osio, josta löytyy merkinnät jos tietokoneen toiminnassa on häiriöitä, kuten viallisia tai puutteellisia ajureita tai laitteita jotka on epähuomiossa kytketty pois päältä.

6. Poista resurssisyöpöt lopullisesti

Erilaiset resurssisyöpöt saattavat vakavasti rampauttaa Windows 10:n toimintaa kahmimalla itselleen tuhottomasti resursseja jota ne eivät edes tarvitse. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa mainoksia tuputtavat ohjelmistot.

Niistä pääsee eroon muun muassa Windowsin oman tietoturvaohjelmisto Windows Defenderin avulla, mutta Malwarebytesin valmistama, ilmainen Anti-Malware -ohjelmistopaketti on suosittu metodi tätä tarkoitusta varten.

Lähde: Tivi