Joskus omalle tai esimerkiksi vanhempien tietokoneelle saattaa eksyä haittaohjelma siitäkin huolimatta, että kaikki turvatoimet ovat kunnossa. Täydellistä suojaa haittaohjelmia vastaan ei voi saada mitenkään, mutta riskiä on Windows 10:ssä helppo pienentää.

Huhtikuussa julkaistu Windows 10 Creators Update tarjoaa ominaisuuden, joka on hyvin samankaltainen Windows 10 S -käyttöjärjestelmän kanssa. Windows 10:n voi määritellä hyväksymään vain sovelluksia, jotka ovat peräisin luotettavasta lähteestä, tässä tapauksessa Windows-sovelluskaupasta.

Windows 10 tarjoaa useita vaihtoehtoja tietoturvan parantamiseen. Avaa ensin Asetukset > Sovellukset > Sovellukset ja ominaisuudet. Aukeavalta asetussivulta löydät pudotusvalikon, jonka oletusarvo on Salli kaikki sovellukset.

Pudotusvalikkoa klikkaamalla avautuu lukuisia vaihtoehtoja täydentämään Windows 10:n sisäänrakennettua tietoturvaa.

Salli kaikki sovellukset – Tämä asetus mahdollistaa minkä tahansa ja mistä tahansa lähteestä peräisin olevan sovelluksen asentamisen.

Varoita minua ennen sovelluksen asentamista muualta kuin Kaupasta – Tämä asetus mahdollistaa edelleen sovellusten asentamisen myös muista lähteistä kuin Windows-sovelluskaupasta, mutta tällöin käyttäjälle esitetään varoitus. Järjestelmänvalvojan oikeuksilla varustettu käyttäjä voi ohittaa varoituksen ja asentaa sovelluksen, mutta tavallista käyttäjätiliä käyttävän tarvitsee syöttää järjestelmänvalvojan salasana

Salli vain Kaupasta hankitut sovellukset – Tämän asetuksen valitsemalla Windows 10:n sovellustarjonta rajoitetaan vain Windows-sovelluskaupan tarjontaan. Perinteisiä win32-sovelluksia ei voida asentaa. Asetus vastaa pitkälti Windows 10 S -käyttöjärjestelmän toimintaperiaatetta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka valitset Salli vain Kaupasta hankitut sovellukset -asetuksen, toimivat tietokoneella edelleen kaikki sille aiemmin asennetut win32-työpöytäsovellukset. Paras tapa onkin yleensä asentaa Windows 10:n yhteydessä tietokoneella tarvittavat sovellukset ja rajoittaa tavallisen käyttäjän vapauksia vasta tämän jälkeen. Vinkin tarjosi ZDNet.