Tulevaisuuden älykodin on aina ajateltu olevan paikka, jossa kodin laitteet osaavat toimia automaattisesti. Valot menevät päälle, kun niille on tarve, kahvinkeitin herää yhdessä omistajan kanssa ja kun kotona ei ole ketään, tarpeettomat sähkölaitteet sammuvat säästääkseen virtaa.

Nykyisillä älykodin laiteilla siihen ei ylletä, sillä vaikka laitteita voi ohjata etänä, ne keskustelevat toistaiseksi huonosti keskenään. Syynä on yhteisten standardien ja avointen rajapintojen puute. Onneksi osaava käyttäjä voi itse rakentaa järjestelmän, jolla kodin toiminta automatisoituu.

Yksi kätevä tapa kotiautomaation rakentamiseen on Home Assistant -ohjelmisto. Mikrobitin heinäkuun numerossa (7/2017) löytyvät ohjeet Home Assistantin asennukseen Raspberry Pi -korttitietokoneeseen, perusasetusten tekemiseen ja ensimmäisiin automaatioihin.

Home Assistantia käytetään muokkaamalla yaml-muotoisia tekstitiedostoja. Käytön helpottamiseksi kaikki lehdessä käsitellyt asetukset ja automaatiot löytyvät GitHubista, josta ne on helppo tarvittaessa leikata ja liimata omaan projektiin.

Siirry GitHubiin tästä.