Paljon otsikoissa viimeaikoina viihtynyt tietoturvayhtiö Kaspersky on valmis mihin tahansa, jotta se voi todistaa olevansa luotettava kumppani Yhdysvaltain viranomaisten silmissä. Keinovalikoimaan kuuluu myös lähdekoodin avaaminen viranomaisten tutkittavaksi.

Kaspersky kirjasi hiljattain virallisen valituksen Microsoftin toimista. Kasperskyn mukaan Microsoft käyttää asemaansa väärin työntämällä väkisin Windows Defender -tietoturvaohjelmaa kuluttajien kurkusta alas ja samalla sorsimalla kolmannen osapuolen tietoturvaohjelmia valmistavia tahoja, joihin myös Kaspersky lukeutuu. Microsoft on kiistänyt syytökset.

Samaan aikaan Kaspersky käy sotaa myös toisella rintamalla. Yhtiötä uhkaa lähtöpassit Yhdysvaltain valtionhallinnon virastoista ja laitoksista. Tällä hetkellä senaatti tutkii muun muassa sitä, voidaanko Kasperskyn ohjelmistoja ylipäätään harkita vaihtoehdoksi sotilaskohteisiin.

Kasperskyn epäillään Venäjän Troijan hevokseksi. Kasperskyn toimitusjohtaja ja perustaja Eugene Kaspersky sai muun muassa koulutuksensa KGB:n tukemassa oppilaitoksessa, minkä lisäksi hän työskenteli aiemmin Venäjän sotilastiedustelupalvelussa, Neowin kirjoittaa.

Pelkoja hälventääkseen Kaspersky on valmis todistamaan kongressissa ja avaamaan tietoturvaohjelmistonsa lähdekoodin yhdysvaltalaisviranomaisten tutkittavaksi.

”Jos Yhdysvallat sitä tarvitsee, voimme avata lähdekoodimme tutkittavaksi. Teemme mitä tahansa, jotta voimme todistaa luotettavuutemme”, Kaspersky toteaa Associated Pressin mukaan.

Suurin huoli ei kuitenkaan liity Kasperskyn tietoturvaohjelmiston lähdekoodiin ja mahdollisiin takaoviin, vaan sen työntekijöiden ja toimitusjohtajan tiiviisiin Venäjä-suhteisiin. Kasperskyn mukaan pääosa tällaisista työntekijöistä työskentelee juuri siitä syystä myynnin puolella. Kaspersky lupaa, että yhtiön rakenne on suunniteltu sellaiseksi, ettei yksittäinen työntekijä edes pystyisi paljastamaan arkaluonteista tietoa.