Pc-markkinoiden supistuminen jatkuu. Toimitettujen laitteiden määrä väheni toisella vuosineljänneksellä noin 3–4 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

IDC:n raportoimien lukujen mukaan toimitusten määrä oli 60,5 miljoonaa, jossa laskua viime vuodesta on 3,3 prosenttia. Hieman eri kriteerejä pc-koneista käyttävä Gartner puolestaan laskeskeli, että laitetoimitusten määrä laski viime vuodesta 4,3 prosenttia 61,1 miljoonaan.

Yli 90 prosenttia koneista oli toimitettaessa varustettu Windows-käyttöjärjestelmällä. Jäljelle jäävän osuuden täyttävät Applen macOS sekä häviävän pieni Linux-vähemmistö.

Gartnerin mukaan kulunut vuosineljännes oli 11. peräkkäinen, kun toimitusmäärät laskivat edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattaessa. Lisäksi toimitusmäärät olivat alhaisimmillaan sitten vuoden 2007.

Sekä IDC että Gartner syyttävät laihasta myynnistä muun muassa komponenttipulaa, joka vaivaa erityisesti SSD-levyjä. Osapula nosti tuotantokustannuksia, ja näkyi sitä myötä ainakin joidenkin konevalmistajien hinnoissa.

IDC:n analyytikko Linn Huangin mukaan laskeva trendi johtuu erityisesti kuluttajamarkkinoiden hiipumisesta. Yritykset tarvitsevat kuitenkin jatkuvasti uusia pc-koneita, mikä estää hänen mukaansa markkinoita romahtamasta täysin.

Huang arvioi, että siirtyminen Windows 10:een tulee kannustamaan ihmisiä uusiin konehankintoihin, minkä ansiosta pc-markkinat pysyisivät pinnalla ainakin seuraavat 2–3 vuotta. Kuluttajamarkkinat tulevat tosin Huangin arvion mukaan hiipumaan edelleen tästä huolimatta.

Gartnerin asiantuntija Stephen Kleyhans ei usko Windows 10:n elvyttävään vaikutukseen. ”Suuri osa kuluttajista päivittää jo omistamansa koneen Windows 10:een”, hän uskoo.

IDG News Service