Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU syyttää Petya-kiristyshaittaohjelmahyökkäyksestä Venäjää. Tosin myös venäläisyritykset kärsivät haitakkeen leviämisestä, mikä saattaa viitata siihen, että Ukraina haukkuu väärää puuta, Neowin kirjoittaa.

SBU:n mukaan se on kuitenkin löytänyt viimeisimmästä Petya-hyökkäyksestä yhteyden viime joulukuussa maassa riehuneeseen kiristyshaittaohjelmahyökkäykseen. SBU:lla uskotaan, että Petya oli vain peiteoperaatio, ja todellisuudessa venäläisten kohteena oli Ukrainan hallinto ja liike-elämä.

Viime joulukuussa Ukrainassa tuhojaan aiheuttanut Petya-hyökkäys muun muassa johti sähkökatkoon maan pääkaupungissa Kiovassa. Hyökkäyksen kohteina oli myös maan talous-, liikenne- ja energiajärjestelmät.

Tietoturvatutkijat ovat Ukrainan kanssa eri linjoilla. Monet eivät usko Venäjän syyllisyyteen, sillä Petya teki tuhojaan myös siellä.

SBU perustelee syytöksiään sillä, että Posteo-sähköpostipalvelu oli jo aiemmin estänyt osoitteen, johon Petyan uhrien tuli olla yhteydessä. Tästä SBU veti yhtäläisyysmerkin siihen, että kyseessä oli Venäjän kyberhyökkäys Ukrainan valtiota vastaan.

Todennäköisesti viimeisimmän Petya-hyökkäyksen alullepanija ei selviä koskaan. Viime vuosina Venäjä on ollut usein silmätikkuna, kun kyberhyökkäyksiä on tapahtunut ympäri maailmaa. Neowin kuitenkin muistuttaa, että nykyään ”syyllisen” lavastaminen on erittäin helppoa lisäämällä esimerkiksi hyökkäyskoodiin pieni pätkä kyrillisiä kirjaimia.