Uuden-Seelannin viranomaiset voivat halutessaan suorittaa ”digitaalisen ruumiintarkastuksen” käytännössä kaikille maahan saapuville. Tarkastus ei edellytä oikeuden määräystä, vaan se voidaan suorittaa kenelle tahansa, jota voidaan pitää mahdollisena uhkana kansalliselle turvallisuudelle, Softpedia kirjoittaa.

Käytännössä matkustajan on luovutettava tulliviranomaisille laitteiden salasanat niin pyydettäessä. Viranomaisilla on myös ”keinot murtaa salattu tiedostojärjestelmä”, mikäli asiakas ei suostu yhteistyöhön.

Hankalaksi heittäytyville kaavaillaan myös 5000 dollarin uhkasakkoa, elleivät nämä suostu luovuttamaan salasanojaan.

Vuodesta 2015 lähtien Uuden-Seelannin tulli on suorittanut digitaalisen ruumiintarkastuksen yli 1350 ihmiselle, näistä suurin osa paikallisia. Myös muun muassa 269 kiinalaista turistia ovat joutuneet luovuttamaan salasanansa.

Laki takaa viranomaisille tarkistusoikeuden lisäksi myös mahdollisuuden tallentaa kaikki asiakkaan tietokoneelta ladatut tiedot ja luovuttaa ne turvallisuusviranomaisten tarkempaan analyysiin. Eräs tullivirkailijoiden ahdistelema henkilö väittää prosessin vieneen yli viisi tuntia.

Yksityisyyttä puolustavat järjestöt kehottavat Uuteen-Seelantiin matkustavia hankkimaan lakiapua, ennen kuin salasanojen luovutukseen suostutaan.