Yhdysvaltain sotilastukikohtien ja muiden luvattomien alueiden yläpuolella lennokkeja lennättäviä odottavat kovat ajat. Arvokkaat lennokit saattavat päätyä tykinruuaksi. Suurilta osin salainen uusi säädös jättää paljon avoimia kysymyksiä.

Lennokkien luvaton lennättäminen esimerkiksi lentokenttien tai sotilastukikohtien yläpuolella voi pian maksaa pitkän pennin Yhdysvalloissa. Asevoimilla on lupa ampua alas alueelle luvattomasti tunkeutuneet lennokit ja muut miehittämättömät laitteet, joita voidaan pitää uhkana. Määräys koskee sekä kaupallisia että yksityisiä lennokkeja, Engadget kirjoittaa.

Puolustusministeriö Pentagonin hyväksymä uusi toimintapolitiikka herättää runsaasti kysymyksiä. Pentagonin viestinnästä vastaava kapteeni Jeff Davis kertoo säädöksen sisältävän lukuisia keinoja vastata tuntemattoman lennokin aiheuttamaan uhkaan. Tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa lennokin alasampuminen, neutralointi sekä seuranta.

Engadget kuitenkin huomauttaa, ettei lennättäjän ole aina mahdollista pysyä poissa kielletyiltä alueilta. Vaikka sotilastukikohta ja lentokenttä ovat varsin itsestäänselviä, asevoimien tiedetään välillä vuokraavan maata muun muassa maanviljelijöiltä. Vuokratuille maa-alueille rakennetaan armeijan laitoksia.

Maanviljelijät käyttävät nykyisin runsaasti lennokkeja elinkeinonsa harjoittamisessa. Lennokkien avulla voidaan muun muassa seurata viljelykasvien kehittymistä sekä liha- ja lypsykarjan tilaa. Jos tällainen lennokki eksyy kielletylle vuokra-alueelle, voidaanko sekin ampua alas, Engadget kysyy.

Davis kuitenkin muistuttaa, että asevoimat suhtautuu jokaiseen tilanteeseen yksittäistapauksena. Sopiva vastauskeino valitaan arsenaalista kyseinen tilanne ja sen olosuhteet huomioon ottaen.