Stressinlievitykseen suunnitelluista sormihyrristä eli fidget spinnereistä on tullut tänä vuonna. maailmanlaajuinen hitti.Kaikki niistä eivät kuitenkaan ole täysin turvallisia laitteita.

Yhdysvaltojen tuoteturvallisuusvalvontaviranomainen CPSC (Consumer Product Safety Commission) on julkaissut sekä valmistajia että kuluttajia koskevat ohjeet, joiden avulla sormihyrrien käyttö olisi mahdollisimman turvallista, kertoo The Verge.

Yhdysvalloissa on ollut tapauksia, joissa bluetooth-käyttöiset sormihyrrät ovat syttyneet palamaan. Valvontaviranomainen kehottaa käyttämään aina laitteen mukana tullutta tai muuten yhteensopivaa laturia sekä olemaan jättämättä hyrrää yksin latautumaan.

CPSC kehottaa pitämään hyrrät pois pienten lasten ulottuvilta. Lelusta saattaa sen mukaan irrota pieniä osia, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran.

Viranomainen muistuttaa valmistajia, että jos hyrriä markkinoidaan kaikkien ikäluokkien sijaan alle erityisesti alle 12-vuotiaille, niitä koskevat tavallista tiukemmat turvallisuusmääräykset.

Myös Suomessa on ollut huolta hyrrien turvallisuudesta, erityisesti niiden aiheuttamasta tukehtumisvaarasta. Muun muassa Iltalehti kertoi aiemmin kesällä Suomen tullin alkavan tutkia fidget spinnereiden turvallisuutta.