Yhdysvaltain osavaltio Wyomingin talous on kärsinyt suunnattomasti hiilenpolton mentyä pois muodista. Wyomingin talouteen toivotaan lisäpiristettä uuden Cheyenne-supertietokoneen hankinnalla.

Cheyenne korvaa vanhan työjuhdan, Yellowstone-nimisen supertietokoneen. Cheyenne on kolme kertaa nopeampi ja tehokkaampi kuin edeltäjänsä Yellowstone. Aluksi Cheyenne ja Yellowstone toimivat rinnakkain, mutta jälkimmäinen päästetään eläkelaitumille myöhemmin tänä vuonna.

Cheyenne on maailman 22. nopein supertietokone. Sen tehojen toivotaan avustavan tiedemiehiä ymmärtämään paremmin auringon toimintaa ja ennustamaan säätä kuukausiksi eteenpäin.

Cheyennen ensimmäiset pähkinät liittyvät avaruussäähän. Supertietokoneen avulla tutkitaan muun muassa sitä, miten auringosta peräisin olevat soihdut vaikuttavat satelliitteihin, viestiyhteyksiin ja jopa voimalinjoihin. Tiedemiehet tutkivat myös tapoja ennustaa säätä jopa kolme kuukautta eteenpäin. Aika on rahaa muun muassa liike-elämälle, maataloudelle sekä armeijalle.

Cheyenne on sijoitettu National Center for Atmospheric Research -nimiseen laitoskokoelmaan, joka sijaitsee Wyomingin osavaltion pääkaupungin laitamilla. Laitoksella on lukuisia käyttötarkoituksia, eikä vähäisin niistä ole hydrologian tutkimus, jossa etsitään tapoja sitoa hiilivoimaloiden tuottamaa hiilidioksidia, kuvernööri Matt Mead sanoo.

NCAR-Wyoming Supercomputing Center on merkittävä vetovoimatekijä, kun osavaltioon pyritään houkuttelemaan uusia teknologiayrityksiä. Laitos on houkutellut osavaltioon investointeja, kuten Microsoftin datakeskuksen. Cheyennen toivotaan myös pidättelevän tietokoneista kiinnostuneita opiskelijoita Wyomingissa sen sijaan, että he lähtisivät etsimään onneaan osavaltion ulkopuolelta, Mead visioi.

Supertietokoneen kehutaan tuovan myös kauan kaivattua monimuotoisuutta Wyomingin talouteen, joka on nähnyt parempiakin päiviä, AP kirjoittaa. Wyoming tuottaa noin 40 prosenttia Yhdysvaltain käyttämästä hiilestä. Viime vuosi oli Yhdysvaltain hiiliteollisuudelle huonoin neljään vuosikymmeneen. Hiilen käytön väheneminen on iskenyt pahasti Wyomingin talouteen.