Microsoft on julkistanut uuden Windows 10 Pro for Workstations -version. Uutuus on tarkoitettu äärimmilleen viritettyjä tehotyöasemia käyttäville ammattilaisille.

Päällisin puolin eroja muihin Windows 10 -versioihin ei ole, mutta pinnan alla on tehty muutamia suuria muutoksia. Selkeimpänä erona tiedostojärjestelmä, joka ntfs:n sijasta on Windows Server -tuotteissa aiemmin käytetty refs (resilient file system). Se osaa esimerkiksi automaattisesti korjata virheitä, jos tiedostot korruptoituvat jollakin varmistusasemalla. Suurimman tuetun levyn koko on järisyttävä, ntfs asettaa rajan 256 teratavuun, mutta refs tukee jopa 4,7 zettatavun osioita. Techcrunchin laskelmien mukaan sellaiselle mahtuisi 8 miljoonaa vuotta 8k-tarkkuuden videota.

Tiedostojen jakaminen verkon kautta muille nopeutuu smb direct -ominaisuuden ansiosta. Myös se on lainattu Windowsin palvelinversioista. Kunhan koneessa on oikeanlainen verkkokortti, ei tiedostojen jakaminen rasita suoritinta juuri ollenkaan.

Windows 10 Pro for Workstations tukee myös neljää suoritinta (normiversion käyttäjät joutuvat tyytymään kahteen), lisäksi tukea Xeon- ja Opteron-suorittimille on paranneltu kernel-tasolla. Keskusmuistia uusi Windows osaa käsitellä kuuden teratavun verran, perusversio kykenee hyödyntämään vain kaksi teratavua. Tuettuna on myös superkondensaattorien avulla varmistettu dram-muisti eli nv-dimm-n.

Järeitä Windows 10 -työasemia uudella käyttäjärjestelmällä on lupa odottaa syksyn Creators Update -päivityksen yhteydessä.