Reichelt elektronikin selvityksessä kävi ilmi, että 55 prosenttia brittiläisistä reitittimen omistajista ei koskaan vaihda sen oletussalasanaa.

Koska viimeksi olet vaihtanut reitittimesi tai langattoman verkkosi salasanan? Reichelt elektronikin 1000 aikuiselle britille osoittama kysely paljastaa karun tuloksen. 85 prosenttia vastanneista tietää, että langaton verkko tulisi suojata.

Kun salasana on ensimmäisen kerran asetettu, ei suurin osa kuitenkaan enää koskaan vaivaudu sitä vaihtamaan, Betanews kirjoittaa. Alle neljännes (22 prosenttia) säilyttää samaa salasanaa yli kahden vuoden ajanjakson kerrallaan. Vain 10 prosenttia kertoo vaihtavansa langattoman verkon salasanan säännöllisesti, eli kerran kuussa.

Selvityksen mukaan peräti 49 prosenttia ei ole lainkaan suojannut langatonta verkkoa salasanalla tai millään muullakaan tavalla. Hieman alle kolmannes (29 prosenttia) kertoo tietävänsä, mitä langattoman verkon salaaminen tarkoittaa. Noin neljännes (24 prosenttia) puolestaan ilmoittaa tietävänsä, miten reitittimen käyttäjänimi vaihdetaan. 13 prosenttia osaa piilottaa myös verkon ssid-tunnuksen.

Vain 37 prosenttia on perillä reitittimen palomuureista, ja 39 prosenttia ilmoittaa päivittävänsä säännöllisesti reitittimensä varusohjelmiston.

Reichelt elektronikin toimitusjohtaja Ulf Timmermann on trendistä huolissaan. ”Yhä useampi ihminen käyttää internetiä kotoaan langattoman verkon kautta jokaikinen päivä. Pelkkään salasanaan luottaminen ilman muita turvatoimia kotioloissa asettaa käyttäjän vaaraan, sillä oletussalasanat on helppo murtaa”, hän varoittaa.