Elokuun 15. päivänä vuonna 1997 Miguel de Icaza ja Federico Mena Quintero päättivät kehittää kilpailijan KDE-työpöytäympäristölle. Loppu on historiaa.

De Icaza sekä Quintero kaipasivat vaihtoehtoa KDE:lle aikana, jolloin Linux-työpöytäympäristöt eivät olleet aivan yhtä moninaiset kuin nykyään.

Kaksikolta kesti kokonaiset kaksi vuotta, ennen kuin he julkaisivat Gnome-työpöytäympäristön ensimmäisen vakaan version. Tämä tapahtui vuonna 1999. Sittemmin Gnomen kehitystyö on ottanut kierroksia, ja työpöytäympäristöstä onkin julkaistu kaikkiaan jo 33 vakaata versiota. Näistä viimeisin on GNOME 3.24 ”Portland”.

Gnome mullistui täysin version 3.0 myötä. Tuolloin Ubuntua kehittävän Canonicalin ja Gnomen itsepäisenä pidetyn kehitystiimin sukset menivät lähes lopullisesti ristiin. Riidan lopputuloksena syntyi Canonicalin itsensä kehittämä Unity-käyttöliittymä, joka oli rakennettu Gnomen päälle.

Vuosi 2017 toi jälleen suuren muutoksen, kun Canonical ilmoitti hylkäävänsä Unityn kehitystyön ja palauttavan Gnomen Ubuntun oletusarvoiseksi työpöytäympäristöksi. Nähtäväksi jää, miten lupaavasti uudelleen alkanut yhteistyö kantaa hedelmää tulevaisuudessa.

Seuraava Gnome-versio, tällä hetkellä beetatestissä oleva Gnome 3.26 ”Manchester” on luvassa 13. syyskuuta. Gnome 3.26 on myös todennäköisin uudesta Ubuntusta ja Fedora 27:stä löytyvä Gnome-versio, Softpedia kirjoittaa.

Mikrobitti onnittelee 20-vuotiasta Gnomea!