Applen eilen illalla paljastama uusi iPhone X eli iPhone kymppi luottaa kasvojentunnistukseen ruudun lukituksen avaamisessa. Syynä on uusi lähes reunaton näyttö, joka ei jätä tilaa perinteiselle sormenjälkilukijalle ruudun alla.

Ellei Apple ole tehnyt ihmettä, uusi Face ID -tunnistus ei voi olla parempi tapa ruudun lukituksen avaamiseen kuin perinteinen hyvin toimiva sormenjälkilukija.

Kasvojentunnistus ei ole mikään uusi teknologia, vaan esimerkiksi Microsoftin Lumioissa sitä on käytetty pitkään. Myös Samsungin tämän vuoden lippulaivoissa Galaxy S8:ssa ja Galaxy Note8:ssa pääasiallinen avausmekanismi on kasvojen tai iiriksen tunnistus.

Edellä mainituissa laitteissa kasvojentunnistus toimii, mutta ei paremmin kuin hyvä sormenjälkilukija.

Apple toki kehuu oman toteutuksensa olevan selvästi muita edistymeempi, tarkempi ja nopeampi. Kasvontunnistus toimii uudessa iPhonessa infrapunalukijalla, joka mittaa kasvojen muodot kaikkiaan 30 000 erillisellä valopisteellä ja varmistaa sen jälkeen monimutkaisilla algoritmeilla, että kyse tosiaan on samasta henkilöstä. Applen mukaan sen järjestelmää ei voi huijata kuvalla tai kuminaamareilla.

Face ID ei kuitenkaan näytä niin nopealta, kuin mitä Apple antaa ymmärtää. Tiistai-iltaisen esityksen perusteella Face ID:ssa on edelleen viive vielä senkin jälkeen, kun puhelin on erikseen nostettu kasvojen eteen.

Lopulta Face ID:n toimivuus ei ole kiinni edes siitä, kuinka nopeasti järjestelmä toimii eikä Applen väitteitä järjestelmän tarkkuudesta ja turvallisuudesta ole syytä epäillä. Kasvojentunnistus häviää silti sormenjälkilukijalle aina perusominaisuuksiensa vuoksi.

Face ID vaatii Applen demon perusteella puhelimen nostamisen kasvojen samaan tapaan kuin selfietä ottaessa. Lisäksi puhelimen näyttö pitää käynnistää fyysisetä näppäimestä, jotta tunnistus käynnistyy.

Sormenjälkilukijalla lukituksen avaaminen nivoutuu osaksi samaa liikettä, jolla puhelin otetaan taskusta. Tottuneella käyttäjällä sormi asettuu lukijaan samalla, kun käsi tarttuu taskussa olevaan puhelimeen ja ruutu on jo auki, kun laite liukuu ulos taskusta.

Ellei Apple ole keksinyt jotain todella mullistavaa, Face ID on askel taaksepäin puhelimen käytössä ja moni turvautunee pin-koodiin.

Aiempien huhujen mukaan Applen alkuperäinen suunnitelma iPhone X:n suhteen oli upottaa sormenjälkilukija suoraan näyttöön sen lasin alle. Samaa suunnitteli myös Samsung Galaxy S8- ja Note8-puhelimissaan. Kumpikin yhtiö kuitenkin joutui toteamaan, että tekniikka ei ole vielä valmis massatuotantoon.

Jos ja kun tekniikka valmistuu, molemmat yhtiöt palannevat sormenjälkilukijoiden käyttöön, mahdollisesti jo ensi vuonna.