Kiina suunnittelee virtuaalivaluutta bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen kauppapaikkojen sulkemista. Pörssien sulkeminen koskisi Kiinan markkinoiden pörssejä, mutta ei OTC-kauppaa eli kahden osapuolen välitä kauppaa.
Pörssien sulkeminen koskisi Kiinan markkinoiden pörssejä, mutta ei OTC-kauppaa eli kahden osapuolen välitä kauppaa.

Kiinan suunnitelma on takaisku vahvasti nousseelle ja suositulle virtuaalivaluutalle, jonka kaupasta 23 prosenttia tapahtuu Kiinassa.

”Treidaaminen vähenisi selvästi. Vanhat sijoittajat jatkaisivat treidaamista, mutta uusille sijoittajille muodostuisi korkea kynnys. Tämä hidastaisi kryptovaluuttojen kehittymistä Kiinassa”, sanoo pekingiläisen FBG Capitalin perustajiin kuuluja sijoittaja Zhou Shuoji.

Zhou Shuoji arvioi, ettei pörssien sulkemisella olisi merkittävää vaikutusta virtuaalivaluuttojen arvoon maailmanlaajuisilla markkinoilla, koska Kiinan rooli bitcoin-markkinoilla on alkanut kutistua muutenkin.

Uutistoimisto Bloomberg huomauttaa, että Kiinan valtiojohdon motiivi Bitcoin pörssien kieltämisessä on epäselvä, mutta se saattaa liittyä Kiinan kommunistisen puolueen johdon kierrätykseen, jonka on määrä tapahtua ensi viikolla.

Päätökseen vaikuttanee myös bitcoinissa nähty ralli. Valuutan arvo on noussut 600 prosenttia dollarimääräisesti viime vuodesta, mikä on paisuttanut huolta mahdollisesta arvostuskuplasta.

Kiinan pörssien sulkemista suuremman riskin bitcoinille muodostaa sen hintaralli, sanoo Union Bancairen Priveen pääekonomisti Mark McFarland Hongkongista:

”Kun kuulet tarinoita siitä, miten hongkongilaisista taksikuskeista on tullut miljonäärejä bitcoinilla, alat miettiä, ettei pohjalla ehkä sittenkään ole fundamentit. Eli isoja takaiskuja jossain kohdassa on tiedossa.”

Kiinan kolme suurinta bitcoin-pörssiä OKCoin, BTC China ja Huobi kertovat, etteivät ne ole saaneet viranomaisilta kaupankäyntiä koskevia määräyksiä.

Reutersin mukaan Kiinan bitcoin-pörssit odottavat edelleen tietoa mahdollisesta sulkemisesta.

Lähde: Kauppalehti

Päivitetty 13.9. klo 14.30: Lisätty Reutersin tieto, jonka mukaan pörssit odottavat edelleen tietoa mahdollisesta sulkemisesta.