Nvidian yhteistyöhaluttomuus on johtanut avoimen lähdekoodin nouveau-laiteajurin kehityksen dramaattiseen hidastumiseen.

Nouveau-laiteajuri on tarkoitettu Nvidian GeForce-näytönohjaimen omistaville Linux-käyttäjille avoimena vaihtoehtona Nvidian suljetulle ajurille. Nouveau on kehitetty pitkälti takaisinmallintamalla, sillä Nvidia ei ole avannut näytönohjaintensa teknisiä ominaisuuksia laiteajurikehittäjille.

Nouveau-kehittäjät Martin Peres sekä Karol Herbst puhuivat Nvidia-yhteistyöstä XDC2017-tapahtumassa. Heidän mukaansa yhteydenpito Nvidiaan on heikentynyt entisestään, kun yhtiön ”avoimen lähdekoodin kaveri” on lähtenyt talosta.

Suurin murheenkryyni on tuki GeForce GTX 900 -sarjalle ja sitä uudemmille näytönohjaimille. Nouveau-kehittäjät eivät voi tarjota ajurissaan täyttä suorituskykyä, sillä Nvidia pitää laitteen virranhallinnassa tarvittavan varusohjelmiston tiedot itsellään.

Tästä syystä nouveau-kehittäjät eivät pysty hallitsemaan tuulettimien toimintaa, mikä estää ottamasta näytönohjaimesta irti sen täyttä tehopotentiaalia, Phoronix kirjoittaa. Nvidian uudempien näytönohjainten tukeminen nouveaun kautta on erittäin haastavaa yhtiön varusohjelmistoon tekemien muutosten johdosta.

Nvidialta myönnetään, että yhteydenpidossa on ongelmia ja lupaa asiaan parannusta tulevaisuudessa. Nvidian mielenkiinto avoimen lähdekoodin saralla on tällä hetkellä suunnattu yhtiön omaan nvgpu-laiteajuriin, joka on tarkoitettu Androidille. Nvgpu-ajuria ei kuitenkaan koskaan tulla hyväksymään osaksi Linux-ydintä, Phoronix huomauttaa.