Puhelimen näplääminen on johtanut traagisiin onnettomuuksiin ympäri maailmaa. Sakkojen uhkakaan ei tunnu lopettavan vaarallista käytöstä, joten tutkijat ovat ryhtyneet pohtimaan teknologisia keinoja asian ratkaisemiseksi.

Kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt autoon integroitavan järjestelmän, joka tarkkailee useilla kameroilla kuljettajan käyttäytymistä. Kameroiden lisäksi järjestelmä perustuu tekoälyyn ja koneoppimiseen, joiden avulla se tietää millaiset kädenliikkeet liittyvät autolla ajamiseen ja millaiset eivät.

Mikäli käsien liikkeet poikkeavat ajamiseen tarkoitetuista liikkeistä, ryhtyy järjestelmä toimeen. Se voi joko varoittaa kuljettajaa äänimerkillä, tai jopa napata auton hallinnan itselleen hetkeksi.

Yliopiston professori Fakhri Karray näkee teknologiassa valtavia mahdollisuuksia. Karrayn mukaan kuljettajan keskittymisen herpaantuminen tai suuntautuminen muihin asioihin on syypäänä jopa 75 prosenttiin auto-onnettomuuksista maailmanlaajuisesti.

Nyt esitellyn tutkimuksen lisäksi samassa yliopistossa on käynnissä myös rinnakkainen tutkimus, jonka tarkoituksena on tarkkailla kuljettajan yleistä keskittymistä ajamiseen. Käsien sijasta silloin tarkkaillaan erilaisilla antureilla kuljettajan silmien räpyttelyä, pupillien kokoa ja sydämen sykettä.

Lähde: Tivi