Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa kotimaisten yritysten siirtyvän kotimaisten ohjelmistojen käyttöön. Putin kehottaa puheessaan venäläisiä teknologiayrityksiä pitämään mielessä, että ulkomailla kehitetyissä sovelluksissa voi olla nappi, joka romauttaa koko korttitalon.

Putin on jo pitkään ajanut kotimaisten ohjelmistojen käyttöä venäläisyrityksissä. Kotimaisuutta korostetaan ja ulkomailla kehitetyistä sovelluksista varoitetaan tietoturvariskeinä. Osasyynä pidetään Venäjän ja lännen, erityisesti Yhdysvaltojen, suhteen kariutumista.

Putin varoittaa, että ulkomaisissa ohjelmistoissa pitäytyvät teknologiayritykset saattavat menettää tilauksia, kun Venäjän julkinen sektori päättää hankinnoistaan, CNBC kirjoittaa.

”Ja mikäli aiotte toimittaa laitteita ja ohjelmistoja sellaisissa määrin [kuin julkinen sektori tarvitsee], niin joillain osa-alueilla valtio varmasti sanoo teille: ’Tiedättekö, emme voi ostaa tätä, sillä jossain painetaan nappulaa ja kaikki täällä romahtaa. Joten pitäkää se mielessä'”, Putinin kerrotaan sanoneen.

Venäjän julkinen sektori on lännen asettamien pakotteiden seurauksena siirtynyt enenevissä määrin käyttämään kotimaassa valmistettuja ohjelmistoja, mutta yksityisen sektorin yritykset luottavat yhä enimmäkseen ulkomailla kehitettyihin sovelluksiin.