Kysyimme isoimmilta läppärivalmistajilta, saako heidän laitteitaan Suomesta Linux valmiiksi asennettuna ja mitkä mallit ovat varmasti Linux-yhteensopivia, jos Linuxin haluaa asentaa itse.

Acer, Asus, Fujitsu ja HP kertoivat, ettei heidän läppäreitään saa Suomesta Linuxilla. Näillä valmistajilla ei myöskään ole virallista listaa Linux-yhteensopivista kannettavistaan. HP:lta kuitenkin kerrottiin, että suurin osa sen yritysläppäreistä on Linux-yhteensopivia.

Fujitsulla virallisesti Linux-yhteensopivia (Certified for SUSE Enterprise Desktop) ovat ainakin mallit Lifebook E736, E746 ja E756.

Dellillä on Linux-yhteensopivia kannettavia Inspiron-, Latitude-, Precision-, Vostro- ja XPS-mallistoissa, ja Suomessa on myynnissä 26 Linuxilla varustettua läppärimallia. Lista Dellin Ubuntu 16.04 LTS -sertifioiduista läppäreistä on Ubuntun verkkosivuilla osoitteessa goo.gl/KUmIGt.

Lenovo myy Linux-läppäreitä vain Kiinassa, mutta pyrkii siihen että yleisimmät Linux-jakelut toimisivat sen läppäreissä. Yhtiöstä kerrotaan Think-sarjojen tuotteiden Linux-yhteensopivuuden olevan hyvä. Lista eri mallien Linux-yhteensopivuudesta on nähtävissä Lenovon verkkosivuilla: goo.gl/Mz6wtw. Ubuntun sivuilla on lista sen sertifioimista Lenovo-läppäreistä: goo.gl/geifQz.

Kysely tehtiin kesäkuussa.

Mikrobitti testasi samaten Dell XPS 13 -Linux-läppärin kesäkuun numerossa. Maanantaina kerrottiin brittiläisen Station X Systemin ja Manjaron yhteistyöstä, joka realisoituu Station X Spitfire Manjaro Special Edition -läppärin muodossa. Valmistaja kuvailee laitetta ”raudan ja ohjelmiston täydelliseksi liitoksi.”