Etenkin World of Warcraft -verkkopeliä pelanneille ovat tuttu käsite ”kiinalaiset kultafarmarit”, jotka tahkoavat pelin sisäistä valuuttaa, kultaa, jota sitten myydään oikeaa rahaa vastaan. Nyt samalla tavoin yrittävät elantoa hankkia toisella pelillä epätoivoiset venezuelalaiset.

Venezuelan talous on ollut vapaassa pudotuksessa jo pitkään. Kiivaasti laukkaavan inflaation vuoksi tavaroiden hinnat ovat kavunneet pilviin, eikä kansalla ole varaa hankkia edes ruokaa ja lääkkeitä.

Epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia tekoja. Polygon kirjoittaa, että monet venezuelalaiset ovat keksineet ikivanhan ilmaisen Runescape-verkkopelin tulonlähteekseen. He jauhavat loputtomiin peliä ansaitakseen kultaa myytäväksi. Toiminta sai vauhtia, kun paikallinen sanomalehti julkaisi muutama viikko sitten ohjeen kultafarmareille.

Farmaus on kielletty tämänkin pelin säännöissä, mutta se ei puuhaa hillitse. Vastoinkäymisiä kuitenkin riittää. Redditin keskusteluissa on julkaistu ohjeet, jotka kuulemma ovat johtaneet venezuelalaisten pelaajien hahmojen innokkaaseen tappamiseen.

Säie on nyt lukittu keskustelualueella. ”Olen erittäin pettynyt ilkeisiin ja rasistisiiin kommentteihin. Niitä kirjoittavat ihmiset, joilla ei ole aavistustakaan, millaista on elämä yhteiskunnassa, jonka talous on sortumassa”, toteaa keskustelusäikeen lukinnut ylläpitäjä.

Vuosia Runescapea pelanneet venezuelalaiset, jotka eivät edes syyllisty kultafarmaukseen, valittavat joutuneensa rasististen vihanpurkausten kohteeksi.

Ahkerimpien kultafarmareiden sanotaan pääsevän 2–3 jenkkidollarin tuntipalkoille. Se on enemmän kuin korkeakoulun käyneet ammattilaisten Venezuelassa nykyisin ansaitsevat. Inflaation vuoksi maassa säädetty minimikuukausipalkka vastaa enää 5 dollaria.