Jos ulkopuoliset saavat käsiinsä iPhonesi, pääsevätkö he kiinni myös puhelimellesi säilöttyyn henkilökohtaiseen dataan? Uusi iOS 11 -päivitys tuo lisää tietoturvaa jo ennestään varsin turvalliseen laitteeseen.

IPhonen sisäisessä tallennustilassa on vahva salaus. Ilman salasanaa tai sormenjälkeä puhelimelle on erittäin vaikea päästä – kuten huomattiin vaikkapa San Bernardinon -terroristin puhelimen tapauksessa.

Jos iPhone on pois päältä tai jos siihen ei kirjauduta 48 tuntiin, se vaatii sormenjäljen lisäksi myös salasanan. Sormenjäljen voi joissakin tapauksissa väärentää, mutta salasana pitää tietää.

Yksi tapa päästä käsiksi puhelimen tietoihin on käyttää omistajan tietokonetta. Luotettuun laitteeseen kytkettynä iPhonen varmuuskopiointitoiminto voi siirtää datan koneelle, minkä jälkeen tietojen nuuskiminen on ainakin hitusen helpompaa, arvioi The Verge. Tähän riittää pelkkä sormenjälki.

Uuden iOS 11:n myötä tämä tapa tiukentuu, ja puhelimen parittaminen vaatii salasanan.

Viranomaisten käyttämiä tutkimusohjelmia kehittävä ElcomSoft on pohtinut asiaa uudessa blogikirjoituksessaan. Applen tekemä muutos saattaa vaikeuttaa myös poliisin toimintaa, sillä se tekee rikoksesta epäiltyjen henkilöiden laitteiden tutkimisesta mutkikkaampaa.

The Vergen mukaan sormenjälkitunnistuksesta luopuminen johtuu todennäköisesti huhusta, jonka mukaan Apple luopuisi kokonaan TouchID-sormenjälkilukijasta. Ehkä jatkossa puhelin luvitetaan naamatunnistuksella?