Käyttöjärjestelmän on tänä päivänä täysin normaalia olla gigatavujen järkäle, joka hoitaa oleellisimmat hommat tarvittaessa ilman minkään ylimääräisen asennusta. Vaivaiset 20 vuotta sitten keskiverto-pc:n ram-muisti oli korkeintaan 64 megatavua ja kiintolevyn koko muutamia satoja megatavuja.

Näillä kokoonpanoilla pyöriteltiin koko lailla samankaltaista softaa kuin nykyisinkin. Tämä onnistui, koska sekä käyttöjärjestelmät että ohjelmat olivat kevyitä.

Tiny Core on Linux-jakelu, joka toimii 486-tason suorittimella ja 48 megatavun ram-muistilla. Ikkunointijärjestelmän sisältävän levykuvatiedoston koko on 16 megatavua, ja pudottamalla graafinen käyttöliittymä pois koko pienenee kymmeneen megaan.

Asennuksen äärimmäisen pieni koko tarkoittaa, että monet asiat on ladattava erikseen. Esimerkiksi wlan-sovitinten ajurit eivät ole mukana, vaan ne pitää ladata ensin langallisen verkon välityksellä. Vaihtoehtona on myös ladata sadan megatavun asennuspaketti, joka tukee langattomia verkkoja ja muita kuin amerikkalaista näppäinasettelua.

Vaikka käytettävyydessä olisi pientä hiomista, Tiny Core on pienuudessaan sekä vaikuttava tekninen saavutus että aivan pätevä kevyt Linux. Se toimii kokoonsa nähden häkellyttävän hyvin. Kaikki tarvittava on asennettava itse, mutta toisaalta järjestelmässä ei taatusti ole mitään turhaa. Käynnistysaika on muutama sekunti, ja kokonaisuus toimii ongelmitta usb-tikulta.

Laajennukset ja sovellukset asennetaan karulla, mutta toimivalla työkalulla, jonka valikoimista löytyvät monet tutut avoimen koodin sovellukset. Modernit sovellukset eivät tosin välttämättä toimi kunnolla yhtä vaatimattomilla laitteistoilla kuin Tiny Core.

Tiny Core 8.0

Mikä Pikkuriikkinen Linux

Alustat x86, amd64, arm

Www distro.ibiblio.org/tinycorelinux

Näppituntuma-testi julkaistu Mikrobitin elokuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.