Huijarit ovat jälleen liikkeellä. Jokasyksyinen ilmiö on tökeröt huijausyritykset, joilla hyväuskoiset uhrit yritetään houkutella antamaan henkilötietonsa. Vastineeksi luvataan jotain hienoa ja ilmaista, kuten tässä tapauksessa Applen odotettu iPhone X -älypuhelin.

IPhone X on luvassa vasta 3. marraskuuta alkaen, mutta ahkerat rikolliset ovat jo mielipuuhissaan kalastelemassa herkkäuskoisten henkilötietoja ja pahimmassa tapauksessa syöttämässä näille haittaohjelmia.

Cnet kirjoittaa eri sosiaalisen median alustoilla pyörivistä huijauksista, joissa ihmisille luvataan esimerkiksi ilmainen iPhone X-, 8- tai 8 Plus -älypuhelinmalli, mikäli nämä ovat valmiita täyttämään tarvittavat tiedot.

Tietoturvayhtiö ZeroFOX:n mukaan yhtiö on tunnistanut yhteensä jo yli 530 valetiliä Facebookissa, Instagramissa sekä YouTubessa. ZeroFOXin tietoturvatutkijat ovat jakaneet huijaukset muutamaan eri kategoriaan.

Rikolliset saattavat esimerkiksi kerätä seuraajia perustamilleen sivuille. Myöhemmin sivustoja saatetaan käyttää esimerkiksi kohdennettuihin hyökkäyksiin tai niiden keräämät tiedot myydään toisille rikollisille.

Toinen yleinen huijaustapa on kalasteluyritykset, jossa hyväuskoista uhria pyritään erehdyttämään luomalla tutun näköinen kirjautumissivu esimerkiksi johonkin sosiaalisen median palveluun. Yleensä sivusto kuitenkin kaappaa sisäänkirjautumistiedot tai ehdottaa ladattavaksi ”kriittisiä järjestelmäpäivityksiä”, jotka saattavat sisältää mitä tahansa.

ZeroFOX kehottaa yleisöä varoivaisuuteen: jos internetistä bongattu iPhone-tarjous kuulostaa liian hyvältä, se mitä todennäköisimmin on myös sitä.